OPOZICIJSKA OCENA

Slovenci spet na »šoping« v Italijo in Avstrijo

Objavljeno 04. junij 2013 23.05 | Posodobljeno 04. junij 2013 23.06 | Piše: M. U.

O posledicah višjega DDV.

Bodo z dvigom DDV najbolj pridobili trgovci v sosednjih državah? Foto: Jože Suhadolnik/Delo

LJUBLJANA – Poslanec SDS Marko Pogačnik ocenjuje, da bo dvig DDV obremenil tako gospodarstvo kot davkoplačevalce. Za MMC RTV Slovenija je dejal, da je napoved vlade, da se bo z dvigom DDV v proračun prililo 250 milijonov evrov, nerealna.

In posledice dviga?

Pogačnik opozarja, da ga bodo občutili predvsem tisti z najnižjimi prihodki. Gospodarstvo pa bo še bolj izgubilo konkurenčnost, saj naša podjetja še vedno 70 odstotkov svoje proizvodnje prodajo doma. Poslanec tako napoveduje spremembe potrošniških navad in še več kupovanja nizkocenovnih izdelkov ter nakupovalne izlete v Italijo in Avstrijo. Zato odločno dodaja: »Dvig DDV bi moral biti skrajni ukrep, ne pa prvi ukrep nove vlade.«

O poslancih kot zgledu ostalim

Na vprašanje, kako so poslanci s svojim ne ravno skromnim načinom življenja v težkih gospodarskih časih zgled državljanom, je Pogačnik poudaril, da »poslanci ne sprejemamo varčevalnih ukrepov z navdušenjem in veseljem«. A hitro dodal, da pri nas prevečkrat prevladajo interesi posameznikov nad interesi skupnosti. Kot primer je navedel sindikate, ki po njegovem ne igrajo prave vloge v Sloveniji, in Vegradovo zgodbo ter poudaril, da je »nekaj narobe, če je predsednik enega izmed sindikatov verjetno javni funkcionar z najvišjimi mesečnimi prihodki«.

 

 

Deli s prijatelji