PO POTRESU

Slovenci so se vrnili iz Nepala: Pet minut dalje in verjetno ne bi prišli živi

Objavljeno 04. maj 2015 14.33 | Posodobljeno 04. maj 2015 10.50 | Piše: S. U.

Popotniki so povedali, da so razmere v Nepalu resnično katastrofalne, veseli pa so, da so Slovenci tam stopili skupaj in si pomagali.

LJUBLJANA – Osem dni po uničujočem potresu se je iz Nepala vrnila prva skupina Slovencev. Bilo jih je 20, del skupine je pristal na brniškem letališču. Vsi so bili v času potresa v Nepalu na trekingu, vrnili so se po predvidenem načrtu potovanja. Popotniki so povedali, da so razmere v Nepalu resnično katastrofalne, veseli pa so, da so vsi Slovenci tam stopili skupaj in si pomagali.

Majo in njenega partnerja je potres ujel pri spustu z Mount Everesta. Za portal 24ur je povedala: »Mislila sem, da se bodo tla odprla pod mano. Ko je minilo, nisva mogla stati. Bila je kar grozljivka. Za nama se je zaslišal zemeljski plaz, zato sva bežala.«

Tine je za Siol spregovoril tudi o aktualnih razmerah v Nepalu: »Vsa pomoč, ki sva jo videla na letališču, ne gre ljudem, ker je veliko korupcije. Imajo še veliko let dela, da bodo popravili vso škodo.« Nataša je bila jedrnata: »Če bi bili le pet minut dalje, verjetno ne bi prišli živi.«

Spomnimo, po potresu v Nepalu so do zdaj našteli 7040 smrtnih žrtev, več kot 14.000 ljudi je bilo ranjenih. To pa še vedno ni končna številka, so opozorili reševalci in dodali, da je zdaj njihova prva skrb usmerjena v pomoč preživelim, ki so ostali brez strehe nad glavo.

Deli s prijatelji