ANKETA

Slovenci proti žičnati ograji

Objavljeno 16. september 2015 12.52 | Posodobljeno 16. september 2015 12.54 | Piše: T. Pa.

Begunsko krizo vidijo kot humanitarno tragedijo.

V Evropo ne prihajajo, ker bi iskali varnost, ampak zato, ker si želijo boljše življenje, kot ga imajo v taboriščih, pravi Orban.

LJUBLJANA – Potem ko je zadnje tedne begunska problematika v središču evropske in slovenske pozornosti, je anketa Dela preverila, kaj o tem menijo Slovenci.

Na vprašanje, kako razumejo begunsko krizo ljudi z Bližnjega vzhoda, je kar polovica anketirancev (52 odstotkov) odgovorila, da je to humanitarna tragedija, da pa je tudi varnostno problematična. Malo manj kot tretjina (28 odstotkov) vprašanih razume krizo kot humanitarno katastrofo, 11 odstotkov kot varnostno problematiko, za pet odstotkov ni nič od tega, štirje odstotki anketirancev pa so odgovorili, da ne vedo. Med tistimi, ki krizo razumejo kot humanitarni problem, so predvsem visoko izobraženi, tisti, za katere je to humanitarni in varnostni problem, pa so zaposleni in stari od 25 do 35 let.

Žičnata ograja: skoraj 80 odstotkov vprašanih proti

Na vprašanje, ali podpirajo idejo, da bi Slovenija na mejo s Hrvaško postavila žičnato ograjo kot zaščito pred begunci, je polovica (53 odstotkov) odgovorila, da ideji nasprotuje, 23 odstotkov ideji odločno nasprotuje, devet odstotkov jo podpira, sedem odstotkov jih ne ve, le trije odstotki pa idejo zelo podpirajo.

Nestrpnost do beguncev

Anketa je še pokazala, da nestrpen odnos do beguncev moti kar 68 odstotkov vprašanih, 23 odstotkov pa s tem nima težav. S križanjem socialno-demografskih podatkov so ugotovili, da nestrpni odnos do beguncev najbolj moti tiste anketirane, ki živijo v urbanih okoljih, imajo visokošolsko izobrazbo in so ženskega spola.

Deli s prijatelji