JASNO IN GLASNO

Slovenci pravimo: Slovenija je še vedno v krizi

Objavljeno 01. september 2015 13.37 | Posodobljeno 01. september 2015 13.37 | Piše: A. L.

V vsakem petem gospodinjstvu so zaradi krize izkusili izgubo službe, vsako tretje je zaradi krize omejilo potrošnjo.

Iskalci zaposlitve pred zavodom za zaposlovanje

LJUBLJANA – Statistični podatki kažejo, da se položaj Slovenije gospodarsko izboljšuje. Pa je Slovenija še vedno v krizi? Natanko tri četrtine vprašanih v anketi Dela je prepričanih, da je. 18 odstotkov jih meni, da smo iz nje izstopili, preostali pa še ne vedo. 

Kar 53 odstotkov vprašanih meni, da se bo gospodarska rast jeseni nadaljevala, dobra četrtina pa, da se bo ustavila. Preostali se niso opredelili.

Zaradi krize so gospodinjstva različno občutila krizo:

– 39 odstotkov jih je previdnejših pri nakupovanju,
– 31 odstotkov jih je omejilo potrošnjo,
– skoraj vsako tretje gospodinjstvo ima zaradi krize nižje prihodke,
– petina se je odpovedala dopustu,
– v 19 odstotkih poročajo, da je nekdo ostal brez službe.

Ostro negativnih več od pozitivnih

Slovenija bo še naprej politično stabilna. Tako meni 42 odstotkov vprašanih (šest odstotkov jih je o tem prepričanih, 36 odstotkov jih pravi, da verjetno bo) v anketi Dela. 37 odstotkov je takšnih, ki menijo, da verjetno ne bo (25 odstotkov) ali da gotovo ne bo (12 odstotkov). Dobra petina je izbrala odgovor 'ne vem'. 

Dovolj znanja za šolarje

Slovensko šolstvo je nasploh dobro, pravi 37 odstotkov vprašanih, dodatnih pet odstotkov ga ocenjuje kot zelo dobro. Da je povprečno, meni dobra tretjina anketiranih. Slaba petina meni, da je slabo ali zelo slabo. 56 odstotkov vprašanih jih meni, da v slovenskih osnovnih in srednjih šolah otroci in mladostniki dobijo dovolj znanja. 28 odstotkov jih meni, da premalo. Po osem odstotkov glasov sta si razdelila odgovora, da dobijo preveč znanja in odgovor 'ne vem'.

Deli s prijatelji