SKRB VZBUJAJOČE

Slovenci pijemo preveč in premladi

Objavljeno 23. september 2012 17.00 | Posodobljeno 23. september 2012 17.00 | Piše: D. P., STA

Opija se tudi četrtina 15-letnikov.

Zaradi alkohola nam videz ni pomemben

LJUBLJANA – Slovenci smo po porabi alkohola v vrhu EU, alkohol pa pijemo na tvegan in škodljiv način. To so ugotovitve druge regijske konference o problematiki alkohola v koprski regiji, ki je potekala ta teden. Do zdaj so popivanje na javnih površinah prepovedali v osmih slovenskih občinah, s čimer želijo zmanjšati škodljivo uživanje alkohola pri mladih.

10,5 litra čistega alkohola na prebivalca

Registrirana poraba čistega alkohola na prebivalca, starejšega od 15 let, znaša za Slovenijo 10,5 litra, s čimer se uvrščamo na peto mesto v EU. K temu gre prišteti še neregistrirano porabo, ki je po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) večja še štiri ali pet litrov na prebivalca.

Ob visoki porabi Slovenci alkohol pijemo tvegano in škodljivo. Kar 42 odstotkov odraslih se vsaj enkrat letno opije, pri 10 do 15 odstotkih odraslih lahko govorimo o odvisnosti od alkohola, pojasnjuje Vesna Kerstin Petrič z ministrstva za zdravje.

Tretji pri cirozi jeter

Po deležu ciroze jeter je Slovenija na tretjem mestu v EU, odstotek obolelih v zadnjih letih pa še narašča. Alkohol je pri nas drugi najpogostejši dejavnik tveganja prezgodnje smrti in invalidnosti ter peti glede umrljivosti.

Četrtina 15-letnikov se opija

Skrb vzbujajoči so tudi rezultati raziskav, povezanih z uživanjem alkohola pri mladih. Po podatkih mednarodne raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju četrtina vprašanih 15-letnikov navaja, da vsaj enkrat tedensko pijejo alkohol, 41 odstotkov pa, da so bili že opiti.

Število 15-letnih že opitih deklet se že približuje številu opitih vrstnikov. Razloge za porast opijanja med dekleti gre po besedah Zorkove iskati v industriji zabave, ki se čedalje bolj usmerja na dekleta, in izenačevanju socialnih vlog med spoloma.

Najpogostejša droga

Alkohol je po besedah Mateja Sandeta iz Združenja DrogArt najpogosteje uporabljena droga med mladimi in druga najbolj priljubljena za marihuano. Pogosto se alkohol uživa v kombinaciji s stimulativnimi drogami, ker ublaži nekatere njihove neprijetne učinke, obenem pa podaljša delovanje omenjenih drog.

Deli s prijatelji