STATISTIKA

Slovenci pijejo že pri 11 letih

Objavljeno 14. avgust 2015 17.08 | Posodobljeno 14. avgust 2015 17.02 | Piše: STA, Mo. S.

Vsaj enkrat tedensko alkoholne pijače pije približno vsak sedmi 15-letnik.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Po podatkih raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC, 2014), ki jo je v Sloveniji že četrtič izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je skoraj polovica mladostnikov, starih 11, 13 in 15 let, že pokusila oziroma pila alkoholne pijače, so danes sporočili z inštituta.

Delež mladostnikov, ki pijejo alkoholne pijače vsaj enkrat tedensko, se je v obdobju od leta 2002 do 2014 zmanjšal, prav tako se je zmanjšal delež tistih, ki so bili v življenju vsaj dvakrat opiti. Do zmanjšanja opijanja je prišlo le pri fantih, ne pa tudi pri dekletih, kažejo izsledki raziskave. Raziskava je pokazala tudi, da je večina 15-letnikov že pokusila oziroma pila alkoholne pijače, pri čemer jih je bila skoraj tretjina opitih vsaj dvakrat v življenju, vsaj enkrat tedensko pa alkoholne pijače pije približno vsak sedmi 15-letnik.

Raziskava je mednarodna študija, ki je narejena na reprezentativnem vzorcu učencev in dijakov, starih 11, 13 in 15 let in se izvaja na štiri leta po skupni metodologiji v 43 državah Evrope in Severne Amerike. Namen raziskave, ki sicer poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, financira pa jo ministrstvo za zdravje, je dolgoročno spremljanje vedenja v zvezi z zdravjem v šolskem obdobju. Slovenija se je vanjo vključila v šolskem letu 2001/02.

Deli s prijatelji