ANKETA

Slovenci odločeni: Cerarja za mandatarja

Objavljeno 19. maj 2014 16.56 | Posodobljeno 19. maj 2014 16.56 | Piše: D. P., STA

77 odstotkov vprašanih dopusta oziroma počitnic ne bi bilo pripravljenih prilagoditi datumu volitev, 14 odstotkov pa bi jih to storilo. Osem odstotkov vprašanih ne bo šlo na dopust.

LJUBLJANA – Po anketi Dela 43 odstotkov vprašanih meni, da bi bil najprimernejši mesec za predčasne državnozborske volitve september, 28 odstotkov pa, da bi bil najprimernejši čas konec junija. Delo vlade kot neuspešno ocenjuje 65,9 odstotka vprašanih, kot uspešno pa 31,9 odstotka. Med politiki na vrhu ostaja Borut Pahor.

Večina se ne bo prilagodila

Da bi bil najprimernejši mesec za državnozborske volitve julij, za katerega za zdaj kaže, da bodo takrat najverjetneje potekale volitve, po anketi Dela meni 14 odstotkov vprašanih, avgust pa bi bil kot mesec volitev sprejemljiv le za dva odstotka vprašanih.

77 odstotkov vprašanih dopusta oziroma počitnic ne bi bilo pripravljenih prilagoditi datumu volitev, 14 odstotkov pa bi jih to storilo. Osem odstotkov vprašanih ne bo šlo na dopust.

Če bodo volitve razpisane v drugi polovici julija, se jih bo zagotovo udeležilo 28 odstotkov vprašanih, verjetno pa se jih bo udeležilo 29 odstotkov. Zagotovo se volitev ne bo udeležilo 21 odstotkov sodelujočih, 11 odstotkov se jih verjetno ne bo udeležilo, 11 odstotkov jih še ne ve, ali bodo odšli na volitve.

Koalicijo strank na volitvah v državni zbor, ki bi jo sestavljale stranke Alenke Bratušek, Igorja Šoltesa in Mira Cerarja, bi bilo po anketi Dela pripravljenih podpreti 55 odstotkov vprašanih, 34 odstotkov pa ne.

Cerarju visoka podpora

Za 31 odstotkov vprašanih bi bil najbolj sprejemljiv mandatar nove vlade Miro Cerar, za 14 odstotkov Alenka Bratušek, za devet odstotkov Janez Janša, 23 odstotkov sodelujočih na to vprašanje ne ve odgovora.

Na lestvici politikov je na prvem mestu predsednik republike Pahor, sledita mu Dejan Židan in Janez Potočnik. Najbolj je zdrsnil Igor Lukšič, in sicer za pet mest (trenutno je 17.). Alenka Bratušek je na četrtem mestu, Zoran Janković na 18., Janez Janša pa na 21. Slednji je glede na prejšnje ocenjevanje nekaj pridobil, vseeno pa je zapustil dvajseterico.

Deli s prijatelji