GLAS LJUDSTVA

Slovenci o »superkoruzi«: Prevlada multinacionalk nas bo pogubila

Objavljeno 28. avgust 2013 14.02 | Posodobljeno 28. avgust 2013 14.02 | Piše: S. U.

Vprašali smo vas, kaj porečete na to, da v našo državo prihaja tako imenovani čudežni zvarek biotehnologije.

»Supergensko« spremenjena koruza SmartStax, eden od izumov korporacije Monsanto, povzroča razprave o prodaji, uživanju in pridelavi gensko spremenjenih organizmov. Čeprav jih na naših poljih ni, so pa na naših krožnikih. A evropska komisija namerava septembra oziroma oktobra dovoliti uvoz večkrat gensko spremenjene koruze, ki jo proizvaja ameriški biotehnološki velikan, za krmo in proizvodnjo hrane.


Protesti proti Monsantu  niso redki

Sodeč po neodvisni študiji, ki so jo v dveh letih opravili na 200 podganah, so imele podgane, ki so jedle Monsantovo gensko spremenjeno koruzo, v primerjavi s tistimi, ki te koruze niso jedle, bistveno več rakastih tumorjev. Bistveno več jih je poginilo in bistveno več jih je imelo poškodbe organov. Protesti proti biološkemu velikanu zato niso redki. 

 

Prav zato smo vas vprašali, kaj porečete na to, da v našo državo prihaja tako imenovani čudežni zvarek biotehnologije – »superkoruza«.

Kaj menite vi?

Kar 61 odstotkov vas meni, da nas bosta turbokomercializacija kmetijstva in prevlada multinacionalk nekoč vse pogubila. Precej manj, 26 odstotkov, je mnenja, da smo za vse skupaj krivi potrošniki, ki nočemo domače, zdrave, a na videz manj privlačne zelenjave in kupujemo samo bleščečo, kot v reklamah. Manj kot 10 odstotkov pa vas je zaupljivih do GSO. Navdušenje, da bo gensko spremenjena hrana poceni, ter mnenje, da je zgražanje nad GSO nepotrebno, saj je ta hrana varna, pri Slovencih ne prideta v poštev.

Deli s prijatelji