POČITNICE

Slovenci najraje na dopust k Hrvatom

Objavljeno 28. junij 2014 16.37 | Posodobljeno 28. junij 2014 16.37 | Piše: STA, D. P.

Ljudje se še vedno najpogosteje odločajo za sedemdnevne počitnice, v Kompasu pa opažajo, da je vedno več povpraševanja po krajših terminih.

Slovenci še naprej navdušeni nad letovanjem na Hrvaškem.

LJUBLJANA – Že tradicionalno Slovenci najraje dopustujemo na Hrvaškem, zelo priljubljene so letos tudi počitnice v drugih sredozemskih državah, med katerimi prednjačita Grčija in Turčija, kažejo podatki turističnih agencij. V zadnjih letih se sicer dolžina počitnikovanja nekoliko spreminja, saj turisti povprašujejo tudi po krajših, nekajdnevnih dopustih.

Hitra rezervacija

Pri turistični agenciji Kompas so pojasnili, da je veliko potnikov izkoristilo rezervacije v prvem hipu. So pa v juniju zaznali bistveno rast rezervacij za poletne počitnice in pojasnjujejo, da prodaja poteka v skladu s pričakovanji. Poleg klasičnih hrvaških poletnih turističnih ciljev Slovenci radi dopustujemo tudi v Grčiji in Turčiji, v Kompasu pa so zaznali, da se bo precej potnikov podalo še na Bali in na obale egiptovskega Rdečega morja. Precej zanimanja je tudi za skandinavsko turo, v sklopu katere potniki obiščejo nekatere najlepše kotičke Skandinavije.

Doma za en dan

V zadnjih letih opažajo, da si veliko ljudi poleti privošči ene daljše počitnice v tujini, podaljšane konce tedna pa izkoristijo za oddih v Sloveniji. Dolžina dopusta se giblje med petimi in desetimi dnevi. Ljudje se še vedno najpogosteje odločajo za sedemdnevne počitnice, v Kompasu pa opažajo, da je vedno več povpraševanja po krajših terminih.

V turistični agenciji Mholidays prav tako opažajo, da se slovenski turisti za poletne počitnice letos še vedno največkrat odločajo za počitnice na obali Jadrana in Sredozemlja. Predvidevajo, da bo delež Slovencev, ki bodo dopustovali doma, približno enak kot v preteklem letu.

Po 44 evrov na dan

V času poletnih počitnic pri Mholidaysu potniki največkrat potujejo na t. i. čarterske destinacije v Sredozemlju, kot so Turčija, Grčija in Španija.

Tudi pri njih opažajo, da je povprečna dolžina dopusta v poletnem času teden dni, da pa se je v zadnjih letih dolžina dopusta spremenila – vedno več je krajših, nekajdnevnih dopustov. Po oceni Mholidaysa slovenski turisti v povprečju za zasebno potovanje porabijo 44 evrov na dan, kar je na enaki ravni kot v zadnjih preteklih letih.

Deli s prijatelji