ZEMLJEVID

Slovenci najpametnejši narod bivše Jugoslavije

Objavljeno 01. julij 2014 22.23 | Posodobljeno 01. julij 2014 22.24 | Piše: Mo. S.

Najvišje se je uvrstila Finska, najnižje pa Albanija.

LJUBLJANA – Če se radi primerjate s sosedi ali celo z drugimi narodi, vas bo zemljevid, ki ga je na svoji spletni strani objavil češki matematik in jezikoslovec Jakub Marian, prijetno presenetil, morda tudi potolažil: Slovenci smo najpametnejši narod nekdanje Jugoslavije.

Marian je izdelal karto Evrope, ki prikazuje povprečni inteligenčni količnik državljanov posameznih držav. Izdelek je nastal na podlagi podatkov nemškega psihologa Heinerja Rindermanna, kot kaže, pa se je na samem repu znašla Albanija, katere državljani imajo povprečni IQ 83. Malo pred njo je BiH (84), sledita ji Turčija in Makedonija (obe po 88).

Najpametnejši Finci

Slovenija je zabeležena kot najbolje uvrščena med republikami nekdanje Jugoslavije, saj je povprečni IQ Slovencev po teh podatkih enak 99 (na splošno velja, da je povprečni IQ celotne obravnavane populacije 100, torej smo Slovenci še vedno malce pod povprečjem).

Najvišje se je uvrstila Finska (103), sledijo pa ji Velika Britanija in Nizozemska (102), Švedska, Italija, Islandija, Švica in Avstrija (101) ter Češka, Belgija, Francija, Madžarska in Norveška (100).

Podatki izvirajo iz leta 2007, zato je Kosovo še vedno del Srbije, za Črno goro pa ni podatkov.

Pozor, ni vse tako, kot kaže statistika

Jakub Marian je ob karti zapisal, da je omenjeni količnik v veliki meri odvisen od izobraževalnega sistema, saj da se manjša dostopnost kakovostne izobrazbe kaže v nižjem IQ. Ta pa ni toliko odvisen od prirojenih lastnosti, temveč tudi (ali pa še bolj) od tega, kar v življenju pridobimo, še meni Marian. Tudi razmere, v katerih so inteligentnost merili, se po državah lahko močno razlikujejo, kar se lahko pozna tudi pri rezultatih.

Deli s prijatelji