NASMEJANI

Slovenci, ki jim Janša ne more porezati plač

Objavljeno 11. oktober 2012 17.10 | Posodobljeno 11. oktober 2012 17.10 | Piše: Aleksandar Lukić

Petletni mandat jim je bil podeljen leta 2009, plače pa se jim ne znižujejo.

LJUBLJANA, BRUSELJ – Tanja Fajon, Romana Jordan, Jelko Kacin, Mojca Kleva, Zofija Mazej Kukovič, Lojze Peterle, Ivo Vajgl in Milan Zver. To so slovenski evropski poslanci, ki jim kriza ni prizadela plač. Njihov petletni mandat traja že od leta 2009 – kriza se je začela leto pred tem –, kljub temu pa evroposlanci na svojih plečih še niso občutili krize, so nam povedali.

5000 neto

Njihova mesečna plača je odvisna od plač sodnikov Sodišča Evropskih skupnosti – odmerijo jim 38,5 odstotka osnove njihove plače. V praksi to pomeni, da na račun prejmejo okoli 6200 evrov, od tega zneska pa je treba odbiti še razliko davka, ki ga bo slovenski evroposlanec (ali poslanka) plačal v Sloveniji. To pomeni, da je končni neto znesek dodatnih 1000 evrov nižji in znaša okoli 5000 evrov. Je pa pri tem treba omeniti, da evropskim poslancem pripadajo tudi visoke dnevnice in potni stroški.

Dnevnice

Parlament izplačuje pavšalno nadomestilo v višini 304 evre za vsak dan navzočnosti na uradnih srečanjih parlamentarnih organov, ki se jih poslanec udeleži in ki potekajo znotraj Evropske skupnosti. Krije namestitev, prehrano in vse druge stroške, nastale pri takšnih srečanjih. Parlament to nadomestilo izplača le, če se je poslanec podpisal v uradno knjigo navzočnosti. »Med parlamentarnimi zasedanji parlament ta znesek zmanjša za polovico poslancem, ki niso sodelovali pri polovici poimenskih glasovanj, ki potekajo ob torkih, sredah in četrtkih med delnimi zasedanji v Strasbourgu in drugi dan delnih zasedanj v Bruslju. Poleg tega parlament izplača vsoto 152 evrov na dan, skupaj s stroški nastanitve in zajtrka, za udeležbo na srečanjih, ki potekajo zunaj Evropske skupnosti, ravno tako pod pogojem, da se je poslanec podpisal v uradno knjigo navzočnosti srečanja.«

Koliko prihodka si na ta račun ustvarijo slovenski evroposlanci, ni znano. Na naše vprašanje, koliko so znašali prihodki s tega naslova, namreč niso odgovorili, češ da se ta podatek iz meseca v mesec spreminja in da ne spada k plači.

Če se bodo plače znižale, bodo to sprejeli

»Evropski parlament je v začetku letošnjega leta sicer sprejel poročilo, ki ga zavezuje k varčevanju na različnih področjih. Poročilo vsebuje ukrepe, kot so zamrznitev proračuna za potne stroške in  zamrznitev dnevnic, po vsej verjetnosti pa se bodo odprla tudi ponovna pogajanja glede ohranitve enega sedeža Evropskega parlamenta,« so o varčevanju sporočili iz pisarne evropske poslanke Tanje Fajon. Dodali so, da če bodo plače znižane, bo Fajonova to sprejela.

Iz Kacinove pisarne so sporočili, da se plače usklajujejo z enoletnim zamikom s plačami v javnih upravah držav članic: »Če se bo letos izkazalo, da se bodo plače uradnikom in posledično poslancem znižale, s tem nima nobenih težav.«

Deli s prijatelji