MINUS IN POL

Slovenci Dursu dolžni milijardo in pol

Objavljeno 03. junij 2012 13.21 | Posodobljeno 03. junij 2012 13.05 | Piše: S. N.

Vzrok težav je pomanjkljiv informacijski sistem.

Dursu vlogo oddajte danes!

LJUBLJANA – Ni več skrivnost, da sistem za pobiranje davkov na Dursu ne deluje. To je pred dnevi potrdil tudi finančni minister Janez Šušteršič. »Prva faza se ni izvedla na način, ki bil brez problemov,« je bil jasen minister na četrtkovi novinarski konferenci. V isti sapi je izrazil upanje, da ne bo treba ob dodatnem naporu (nadgradnji informacijskega sistema) vložiti še dodatnih evrov.

Po neuradnih podatkih, tako Pop TV, naj bi letos pobrali kar 70 odstotkov manj davkov kot v enakem obdobju lani.

Enormno povišanje dolga

Na plan so pricurljale tudi prve številke, ki so glede na vse varčevalne ukrepe osupljive – 31. decembra 2010 je davčni dolg Slovenk in Slovencev znašal 985 milijonov, toda že v letu dni je zaradi novega programa (ki pa ni upravičil naložbe) zrasel na skoraj milijardo in pol (1,484 milijarde evrov).

Aneksi bodo podražili sistem

Za novi sistem so plačali kar 21,5 milijona evrov. Sistem naj bi bil dokončno, tako poročajo Finance, postavljen predvidoma do leta 2014. Pred dnevi je bil kljub temu (ali prav zaradi tega?) sklenjen aneks za 200.000 evrov.

Težava je, ker niso redki dnevi, ko sistem ne deluje po ves dan, zaposleni po enotah pa so primorani čakati, da se napake odpravijo.

Za pojasnila smo se obrnili tudi na Durs, odgovore pa pričakujemo.

Deli s prijatelji