NA KOŽO

Slovenci in dobre vile

Objavljeno 09. september 2013 00.15 | Posodobljeno 09. september 2013 00.15 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Ko smo pripravljeni, enotni in pogumni, lahko izzovemo tudi srečo.

Rok Tamše.

Zdaj mi pa povejte, kdo lahko užene Slovence v kozji rog, če smo pripravljeni, enotni in odločni v nameri, da izpolnimo zadano nalogo. Jih ni veliko junakov. Morda se to bere preveč evforično, ker smo bili v zadnjih dneh priča pomembnim zmagam slovenskih reprezentanc v košarki in nogometu. Torej v dveh globalnih športih, kjer je konkurenca izostrena do skrajnosti, priznavata pa se samo kakovost in profesionalni pristop. Že na kratki rok v takšnem okolju ni prostora za prevarante, bleferje, lenuhe in popolne egoiste, ki ne razumejo, kaj sta kolektiv in skupni cilj.

Ko so vse te vrednote popolnoma izkristalizirane in je v ospredju pošteno delo, lahko selektorja Božidar Maljković in Srečko Katanec povsem mirno in odkrito priznata, da so tu in tam na njuni strani tudi sreča, dobre vile in bog. To sta s svojimi izbranci tudi izzvala. Ni čudno, da na takšni poti ne manjka privržencev, simpatizerjev, navijačev. Sveži košarkarski upokojenec Matjaž Smodiš je navdušeno ugotovil, da ne pomni, kdaj bi se za slovensko reprezentanco navijalo tako srčno in enotno kot te dni v Celju. Saj se je, toda takrat je Smoki ustvarjal izvrstno kariero v tujini in ni mogel biti priča športnemu navdušenju po vsej državi, ko so bili uspešni nogometaši in rokometaši. Da ne govorimo o sprejemih olimpijcev z odličji.

Že skoraj fanatična podpora košarkarskim junakom na evropskem prvenstvu še enkrat razkriva redko videni del narodovega genskega zapisa. Da, Slovenci smo tudi zelo čustveni, odprti, razgreti od športnih strasti. In ko so nam naklonjene dobre vile, ni več ovir. Hrupna in zelo športna podpora slovenske navijaške armade se bo v prihodnjih dneh iz knežjega mesta preselila v Ljubljano. Glede na velikost dvorane v Stožicah se bo pomoč s tribun za slovenske fante najmanj podvojila. Zdaj velja obdržati naklonjenost dobrih vil.

Optimizem, pogum in premagovanje vsakdanjih ovir bodo prišli prav tudi po 22. septembru, ko se bo končal košarkarski turnir. Eurobasket je premajhen, da bi sprožil gospodarski zagon v politikantsko zavoženi domovini, je pa lahko dovolj velik akumulator pozitivne energije pri ljudeh, ki bomo sami krojili lastno usodo.

Deli s prijatelji