TURISTIČNI SEJEM

Slovenci do smetane na jugoslovanski torti

Objavljeno 10. oktober 2013 19.15 | Posodobljeno 10. oktober 2013 19.15 | Piše: Drago Bulc

Na letošnjem 46. turističnem sejmu v Novem Sadu so podelili dve najvišji priznanji za uspešnost na področju turizma slovenskima podjetjema.

Đorđe Mihajlović, glavni urednik Turističke prizme, Miroslav Vasin, minister za turizem Vojvodine, in Jože Mermal, predsednik uprave BTC city. Foto: Drago Bulc

Nekoč smo se skozi Ljubljano vozili po nakupih v Trst. Odkar imate BTC, se ustavimo kar pri vas, odkar pa imate še vodno mesto Atlantis, se pri vas tudi okopamo in gremo v savno ter od lani prespimo kar v hotelu Plaza,« mi je pred kratkim pripovedovala znanka iz Beograda.

Najbrž se tudi večina Ljubljančanov in drugih stalnih obiskovalcev največjega nakupovalnega središča v srednji Evropi ne zaveda, da je v zadnjih letih BTC City s številnimi novimi vsebinami in ponudbo prerasel okvire klasičnega nakupovalnega središča v pravo turistično privlačnost. To pa so opazili organizatorji ocenjevanja turističnih dosežkov na območju nekdanje Jugoslavije in za vzorno preobrazbo središča v turistično zanimivost BTC Cityju podelili vse bolj ugledno mednarodno priznanje, ki ga je na novosadskem sejmišču osebno prevzel predsednik uprave BTC Jože Mermal. Pripadla mu je čast, da se zahvali v imenu vseh dobitnikov, zbranim pa je spregovoril tudi o osebnih pogledih na pomembnost razvoja turizma.

Panoramic Travel kot uvoznik

Medtem ko se je po osamosvojitvi večina slovenskih potovalnih agencij usmerila na domači trg in še posebno na izvoz slovenskih turistov, se je Panoramic Travel Group iz Ljubljane že takoj usmeril izključno na uvoz tujih turistov k nam. Ker pa je predvsem za tiste iz oddaljenih držav Slovenija premajhna, je lastnik in predsednik uprave, sicer izkušeni kompasovec Tone Matjašič, razširil svoje poslovanje tudi na območje nekdanje skupne države. Da bi se čim bolj približal tem trgom, je odprl predstavništva v Beogradu, Skopju in Splitu. Ker pa ima velik obseg poslov tudi na Daljnem vzhodu, še posebno na Japonskem, je odprl predstavništvo tudi v Tokiu. Najbrž je Panoramic Travel prav zato edina agencija v Sloveniji, ki ji je letos uspelo pripeljati kar dva čarterja japonskih turistov na ljubljansko letališče. Žirija je Matjašiču kot edinemu z območja celotne nekdanje Jugoslavije podelila turistično prizmo tudi zato, ker je obseg poslovanja stalno povečeval tudi v zadnjih kriznih letih. In tudi letos napoveduje povečanje prihoda tujih turistov kar za tretjino.

Razcvet vojvodinskega turizma

Slovenci smo poznali Vojvodino in jo v glavnem še vedno zaznavamo kot kmetijsko deželo. Seveda kmetijstvo z industrijo prehrambnih izdelkov še vedno ostaja najpomembnejše, vendar se v deželi pod Fruško goro, ob Donavi in Tisi vse bolj razvija tudi turizem. Najbolj v glavnem mestu Novi Sad, ki ima že skoraj 400.000 prebivalcev. Poleg številnih kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, kot je Petrovaradinska trdnjava, mesto že dolgo slovi po odlični gastronomski ponudbi, ki jo dopolnjujejo odlična vina. Mednarodno je Novi Sad znan po številnih prireditvah. Tako se je mladinski festival EXIT z 200.000 obiskovalci letos uvrstil med pet največjih tovrstnih glasbenih prireditev na svetu. S 40.000 potniki z rečnih potniških ladij, ki plujejo po Donavi in pristanejo tudi v Novem Sadu, se je obisk tujih turistov do konca avgusta povečal kar za 60 odstotkov.

Drugo najbolj obiskano turistično mesto v Vojvodini je Subotica s Palićem. V zadnjih letih, še posebno letos, so obnovili turistične objekte ob Pališkem jezeru, ki so bili zgrajeni v 19. stoletju v madžarskem jugendstilu, med katerimi velja omeniti žensko kopališče in kongresni center. Ponudbo priljubljenega vojvodinskega središča pa v okolici dopolnjujejo še salaši, samotne kmetije sredi panonske ravnine, ki so jih preuredili za potrebe turizma. Zanje so značilne dobra hrana in pijača in obvezna glasba vseh 26 narodov in narodnosti, ki živijo v slogi v Vojvodini. Morda bo prav ta multikulturnost glavni adut razvoja tamkajšnjega turizma.

Deli s prijatelji