LESTVICA SOVRAŽNOSTI

Slovenci Američane sovražimo bolj kot Iranci

Objavljeno 11. april 2014 13.31 | Posodobljeno 11. april 2014 13.08 | Piše: S. N.

Naša država je do ZDA najsovražnejša v regiji.

Slovenija se je v raziskavi mednarodnega centra Meridian, ki ga je objavil ameriški spletni portal 24/7 Wall st. pristala na sedmem mestu med državami, ki najbolj sovražijo ZDA. Na vrhu lestvice devetih držav, kjer ZDA najbolj sovražijo, so od prvega mesta naprej Palestina, Pakistan, Libanon, Jemen, Irak, Slovenija, Iran in Tunizija.

Edina članica Nata

Sodeč po izsledkih raziskave, podpora ameriškemu vodstvu po svetu sicer narašča, od leta 2012 do 2013 je naraslo z 41 na 43 odstotkov. V Sloveniji so izmerili sovražnost do ZDA pri 57 odstotkih vprašanih. V analizo so raziskovalci zapisali, da je Slovenija bivša komunistična država, ki se je odcepila od Jugoslavije in je v daljši finančni krizi. Hkrati je sanacija oslabelih finančnih institucij za državo po pisanju časopisa Economist iz leta 2013 zelo drago. Protesti proti korupciji so lani pripeljali do odstavitve vlade. V letu 2012 je manj od četrtine populacije zaupalo v sodni sistem, v regiji pa je od Slovenije slabša samo ena država. Slovenija je med državami, kjer ne marajo ZDA, edina članica Nata.

Najsovražnejši v regiji

Raziskovalci so v izsledke zbrali tudi nezadovoljstvo z ZDA v regiji. Na prvem mestu je s 57 odstotki Slovenija, z 52 odstotki pa sledijo Srbija, Grčija in Črna gora.

 

Deli s prijatelji