BEGUNSKA KRIZA

Slovencem 200 beguncev še odgovarja

Objavljeno 02. junij 2015 15.59 | Posodobljeno 02. junij 2015 16.00 | Piše: S. U.

Prebivalci Slovenije so naklonjeni naselitvi beguncev v soseščini.

LJUBLJANA – Kot kaže, so prebivalci Slovenije naklonjeni reševanju problema z begunci iz Afrike, kaže anketa, objavljena v današnjem Delu. Da podpirajo pomoč in reševanje begunske krize, je odgovorilo skoraj 70 odstotkov vprašanih, četrtina jih temu nasprotuje. Skoraj polovica vprašanih je naklonjena sistemu kvot za sprejem beguncev v EU, ne podpira pa ga dobra tretjina.

Ko se je izvajala anketa, je bilo neuradno število beguncev, ki naj bi jih Slovenija sprejela, 200, prejšnji teden pa je Evropska komisija razkrila dokument, v katerem je predvideno, da bi Slovenija prevzela več kot 700 beguncev, zato je po pisanju Dela dilema, kako bi v tem primeru ljudje odgovarjali.

image

Vir: Delo

Številka 200 za nekatere previsoka, za druge prenizka

Za skoraj 40 odstotkov vprašanih je najprimernejše število beguncev, ki bi jih sprejela Slovenija, 200, zgolj šestim odstotkom pa se to zdi prenizko. Za četrtino sodelujočih v anketi je že 200 beguncev preveč. Po drugi strani bi se kar 60 odstotkov anketirancev strinjalo z nastanitvijo beguncev v bližini njihovega kraja, tretjina pa bi temu nasprotovala. Begunci v bližini doma ne bi motili anketirancev z visokošolsko izobrazbo, nasprotovala pa bi jim dobra polovica vprašanih z osnovnošolsko izobrazbo in polovica anketirancev obalno-kraške regije. Vloga Slovenije pri reševanju begunske krize na evropski ravni je ustrezna, meni dobrih 40 odstotkov vprašanih, da bi lahko bila aktivnejša, je odgovorila dobra tretjina vprašanih. Skoraj četrtina se ni znala odločiti.

Več kot 70 odstotkov vprašanih se strinja z načrti vlade, da bi Slovenija znova poslala ladjo Triglav na pomoč italijanski mornarici pri reševanju beguncev pred obalo Italije. Petina jih temu nasprotuje, še kaže telefonska anketa, ki jo je opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik med 19. in 21. majem in v kateri je sodelovalo 400 oseb.

Deli s prijatelji