PRED DNEVOM MRTVIH

Slovence zanimajo diamantni pogrebi

Objavljeno 28. oktober 2016 19.22 | Posodobljeno 28. oktober 2016 19.24 | Piše: Tina Horvat

Pred dnevom mrtvih smo dobili možnost, da se poslovimo tako, kot si želim.

Posel s pogrebniškimi storitvami v Sloveniji cveti. Foto: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – V Sloveniji vedno nekoliko zaostajamo za najbolj razvitimi. Tako je tudi na področju rojstva in smrti. Vendar vse kaže, da jih v obojem dohitevamo. Potem ko je veliko nosečnic že dobilo priložnost, da rodijo tako, kot hočejo same, in ne kot jih silijo zdravniki, in zato pred porodom napišejo porodni načrt, ki ga pokažejo osebju v porodnišnici, se zdaj lahko tudi pokopljemo, kakor želimo sami. S pogrebnim načrtom.

Gre za novost v Sloveniji, kjer se veliko svojcev pokojnikov srečuje s podivjanimi cenami za pogrebne storitve in kjer na žalujoče preži ogromno pasti, v katere lahko padejo, ko želijo pokopati starše, zakonce, stare starše in druge bližnje sorodnike. Osnovna cena pogreba z žaro, ta v Ljubljani znaša 593 evrov, je namreč zelo daleč od realne cene, saj ji je treba dodati še vse mogoče, kar pritiče pogrebni slovesnosti, od cvetja, pevcev, glasbenikov, trobente, pogrebnega govora, žalne knjige, okvirja za fotografijo in fotografa do osmrtnice. Plačilo za vse to zelo hitro naraste na več tisoč evrov. Mnogi so ob visokih stroških šokirani, vendar nekako le zberejo denar, saj si njihova ljubljena oseba vendar zasluži dostojanstveno slovo.

Tu nastopi MPN, podjetje Moj pogrebni načrt, ki je edino v Sloveniji, ki nam ponuja možnost, da s pogrebnimi stroški ne bremenimo svojcev, ampak prej privarčujemo sredstva za pogreb. Ta nato poteka točno tako, kot smo načrtovali. Podjetje ponuja več paketov: s krsto ali žaro in raztros po pokopališču, in sicer na več cenovnih ravneh. Izbirate lahko med osnovnim, standardnim in premium načrtom, zadnji znese za žarni pogreb slabih 2400 evrov, medtem ko se najnižja cena giblje okoli 1700 evrov. Vse pakete lahko dopolnjujete po svojih željah, nato se odločite, ali boste plačali naenkrat, obročno ali morda s kreditom, ki ga lahko najamete prek podjetja. Najdaljša plačevalna doba je 72 mesecev, obroki znašajo od 26 do 125 evrov na mesec. S podpisom pogodbe vam podjetje jamči, da bo denar na razpolago takoj po vaši smrti in ga svojcem ne bo treba zalagati, jamči pa vam tudi, da bo pogreb izveden tako, kot ste napisali v svojem pogrebnem načrtu.

Očetova smrt

Marsikomu se zdi ideja, da bi moral varčevati za svoj pogreb, čudna. Zato je ustanovitev podjetja Moj pogrebni načrt, ki ponuja sodobne storitve, kot so načrtovanje lastnega pogreba in pogrebni paketi, na prvi pogled zelo pogumno. A če vemo, da si ga je izmislila in storitev pripeljala v Slovenijo Alenka Žnidaršič Kranjc, prva nadzornica Luke Koper in večinska lastnica družbe AZ Finance, ki upravlja Prvo Group (Prva pokojninska družba, kjer je predsednica uprave), in podjetje DEOS, ki se ukvarja z domovi za starejše, potem stvar postane že bolj razumljiva.

Ustanovitvi Mojega pogrebnega načrta je botrovala tudi osebna izkušnja, izvemo od vodje projektov v podjetju MPN Barbare Gorše: »Ko je o tem, kako uspešno poslujejo podjetja s pogrebnimi načrti, pred petimi leti Alenko Žnidaršič Kranjc seznanil član uprave iz Velike Britanije, se je ideja vsem zdela malo smešna, a potem se je srečala z očetovo smrtjo in bila postavljena pred veliki izziv organizacije za njegov pogreb. Takrat je v njej dozorela ideja, da Slovenija potrebuje takšno storitev. Osnovna ideja je, da razbremenimo svojce stroškov in si zagotovimo želeni potek obreda. Poleg tega po opravljenih analizah vemo, da ljudje varčujejo za svoj pogreb, le da imajo pri nas prednost, ker lahko denar sprostijo takoj, v drugem primeru pa morajo počakati na zapuščinsko razpravo in za pogreb zalagati.«

Zasuti s pošto

Goršetova je povedala, da so do zdaj sklenili pogrebni načrt le trije ljudje, so pa imeli neverjetno veliko ogledov spletne strani, pa tudi njihova elektronska pošta je v nekaj dneh skoraj pregorela od množice sporočil in vprašanj, kar pomeni, da je pri nas veliko zanimanja za takšno storitev.

V nasprotju z uporabniki, ki so novost lepo sprejeli, so se v medijih pojavili očitki, češ da gre podjetju zgolj za denar. Na to Barbara Gorše odgovarja, da v osnovi seveda gre za podjetniško iniciativo, kar pa v tujini že dobro poznajo in je prav, da jo imamo na voljo tudi v Sloveniji. 
»Gre za to, da pokažemo ljudem, da imajo možnost odgovornega ravnanja, so pa seveda med nami tudi takšni, ki razmišljajo, da je prav, da za pogreb dajo in ga organizirajo njihovi svojci. Naša storitev zagotovo ni namenjena tako naravnanim posameznikom.«

Za katere vrste pokopov pa se Slovenci najbolj zanimamo? Goršetova pove, da je presenetljivo veliko vprašanj o tem, ali bi lahko imeli žaro kar doma, in o diamantnih pogrebih, ko se pokojnikov pepel s posebnim postopkom obdela in oblikuje v diamant. Pogosto jih zanima tudi, kako bi se dalo raztrositi pepel zunaj pokopališč, veliko pa je povpraševanje za tako imenovano kapsulo mundi, ko zakoplješ žaro ali truplo skupaj s sadiko v zemljo in nato iz umrlega zraste drevo. »Večinoma pa si ne želijo nič kaj zelo posebnega, samo lep in preprost pogreb v krogu najbližjih in s čim manj pompa,« še pove. 

Deli s prijatelji