UPRAVIČENO?

Slovence strah, kaj bodo jedli jutri

Objavljeno 08. julij 2012 14.09 | Posodobljeno 08. julij 2012 13.09 | Piše: D. P., STA

V Podalpju se zavedamo problematike prehranske varnosti.

Sredozemska hrana je dokazano zdrava

LJUBLJANA – Slovenci so, sodeč po ugotovitvah javnomnenjske raziskave Eurobarometer, med najbolj zaskrbljenimi v EU, ko gre za varnost preskrbe s hrano v lastni državi. Kar 74 odstotkov sodelujočih je namreč izrazilo zaskrbljenost nad varno preskrbo s hrano v Sloveniji. Bolj zaskrbljeni od Slovencev so v Uniji le še Grki (94 odstotkov) in Portugalci (85 odstotkov).

V družbi Čehov in Madžarov

Podobno zaskrbljeni kot Slovenci so še Španci (71 odstotkov), Čehi (69 odstotkov) in Madžari (68 odstotkov). Pri deležu zelo zaskrbljenih so Slovenci celo na drugem mestu, saj jih kar 41 odstotkov izraža veliko zaskrbljenost. Večji delež zelo zaskrbljenih je le še med Grki (61 odstotkov), sledijo pa Portugalci in Španci.

Povprečje zaskrbljenih v EU je pri 43 odstotkih, najbolj pa v sposobnost prehrambne verige in zunanje trgovine, da zagotovi varno preskrbo s hrano, verjamejo Nizozemci in Danci, kjer je zaskrbljenih le 11 odstotkov.

Zaskrbljeni zaradi globalne prehranske varnosti

Državljani EU so v povprečju precej bolj kot zaradi varnosti preskrbe s hrano v lastni državi zaskrbljeni nad globalno prehransko varnostjo. Kar 76 odstotkov vprašanih v sedemindvajseterici namreč skrbi, ali se na svetu pridela dovolj hrane za potrebe naraščajočega prebivalstva.

Še najmanj so državljani povezave zaskrbljeni nad sposobnostjo EU, da zagotovi varno preskrbo s hrano. Le 40 odstotkov jih namreč skrbi, ali je Unija sposobna zagotoviti zadostne količine hrane.

Deli s prijatelji