DOBITEK

Slovence grabi evroloto mrzlica

Objavljeno 03. marec 2012 08.51 | Posodobljeno 03. marec 2012 08.51 | Piše: Sebastijan Ozmec

Zajamčeni sklad 10 milijonov evrov, najvišji 90 milijonov

Komu bodo srečo prinesle evrske loterijske kroglice? Foto:S. N.

LJUBLJANA – Igre na srečo vseh vrst so izjemno priljubljene tudi pri nas. Ne samo pri prebivalcih, ki se komaj preživljajo iz meseca v mesec in zato upajo v boginjo Fortuno, ampak tudi med tistimi, ki že imajo konkretno premoženje pod palcem, pa bi radi še več. Redno ali občasno pri klasičnih igrah na srečo sodeluje skoraj milijon Slovenk in Slovencev. Vsak teden, upajoč na sedmico, loterijski listek izpolni okoli 180.000 igralcev. Kmalu bodo vsi tisti, ki si želijo, da bi jim denar padel z neba, prišli na svoj račun. V naše kraje prihaja ena izmed največjih evropskih loterij, Eurojackpot. Tako bomo tudi mi vsak petek zvečer stiskali pesti in premišljevali, kaj vse bi storili s temi silnimi milijoni. Zgornja meja je namreč postavljena na kar 90 milijonov evrov.

Evropska loterija

Lani so se zbrali predstavniki desetih evropskih držav in se dogovorili, da bodo organizirali eno največjih evropskih lotoiger na srečo, imenovano Eurojackpot. S tem projektom bi zasenčili evropsko loterijo Euromillions, ki se je bolj kot na stari celini prijela v Veliki Britaniji. Pogodbo o izvedbi so poleg Slovenije podpisale še Italija, Nemčija, Danska, Norveška, Finska, Nizozemska, Estonija, Islandija in Španija. »Loterija Slovenije je bila v projekt Eurojackpot povabljena maja lani, in sicer kot edina loterija iz regije jugovzhodne Evrope. Povabilo pomeni veliko priznanje kredibilnosti družbe tako doma kot v tujini in hkrati potrditev dozdajšnjih razvojnih usmeritev družbe. Poleg tega je priznanje ne le Loteriji Slovenije, temveč tudi Sloveniji,« uspeh, da smo pri takem velikem projektu tudi državljani male državice, pojasnjuje Mateja Slamnik Kos iz slovenske loterije.

Preden je projekt sploh zaživel, je moralo ministrstvo za finance loteriji podeliti koncesijo za prirejanje iger na srečo, sama Loterija Slovenije pa je morala poskrbeti za strogi sistem varovanja informacij. Žrebanje eurojackpota bo vsak petek zvečer v studiu v finskih Helsinkih, prenašale pa ga bodo televizije v državah, ki izvajajo igro. Ker so evropske igre na srečo izjemno priljubljene tudi drugje po svetu, bo mogoče novi evropski loto igrati tudi prek svetovnega spleta. Medtem ko je verjetnost, da igralci zadenejo zmagovito kombinacijo, pri nas ena proti 15,380.937, bo verjetnost, da zadenejo na eurojackpotu, ena proti 59,325.280. Zmagoviti listek bo najprej šel v verifikacijo v Nemčijo, nato pa bo srečnež prejel denar na svoj račun.

Novi multimilijonarji

Eurojackpot že buri duhove številnih igralcev na srečo po Evropi, ki na glas razmišljajo, kaj vse bi se dalo kupiti s tem denarjem. Dobitki bodo namreč veliko večji, kot smo navajeni pri nas ali drugih državnih loterijah. Vsak teden je v eurojackpotu zagotovljen sklad desetih milijonov, če dobitka ne bo, pa se lahko vsota povzpne celo na 90 milijonov evrov, kjer so določili zgornjo mejo. Za zdaj se še ne ve, kaj bo s presežnim denarjem. Ali ga bodo razdelili med tiste, ki bodo zadeli zgolj nekaj številk, ali pa bo šel v dobrodelne namene. Primerljivi euromillions je, recimo, nazadnje izplačal skoraj 13 milijonov, trenutno pa je v skladu 22 milijonov evrov.

Čez kakšen teden se bodo začele srečke za eurojackpot prodajati tudi pri nas, v petek, 23. marca, pa bo na sporedu že prvo žrebanje. Organizatorji pričakujejo, da bo vsak teden novo evropsko loterijo igralo kar 50 milijonov ljudi, željnih sreče. Če ne drugega, je najmanjši zagotovljeni dobitek dvakrat večji od rekordnega dobitka, ki ga je v zgodovini izplačala Loterija Slovenije. Doslej najvišja sedmica v Sloveniji je bila izžrebana 29. januarja letos, vredna pa je bila skoraj 4,9 milijona evrov. Novopečeni bogataš jo je vplačal v Mariboru. Tisti srečnež, ki bo zadel sedmico na evrskem lotu, pa bo postal multimilijonar in bogataš ne samo v slovenskem, ampak tudi evropskem merilu. Dosegljivo mu bo vse, od prestižnih potovanj do sanjske hiše, ki je želja vseh Slovenk in Slovencev.

Navodila za igranje

Vsi, ki bodo želeli priti do milijonskih evrskih zneskov, bodo najprej morali kupiti srečko na eni izmed prodajnih točk Loterije Slovenija. Listek s številkami bo stal dva evra. Najprej si bo na njem treba izbrati pet številk od ena do petdeset. Nato še dve dodatni številki od ena do osem. Vseh sedem številk skupaj tvori zmagovito kombinacijo. Tistemu, ki bo imel srečno roko in bo zadel sedmico, se bo lahko narisal zares širok nasmeh na obrazu. Njegovih težav bo v hipu konec. Sklad namreč jamči najmanj 10-milijonski dobitek vsak teden, zgornja meja pa je postavljena na 90 milijonov.

Deli s prijatelji