OKUŽBA

Slovenca na Krku okužena z legionelo

Objavljeno 25. maj 2016 23.49 | Posodobljeno 25. maj 2016 23.49 | Piše: Špela Ankele

V hotelu Corinthia je letovalo veliko Slovencev, svari eden od dveh okuženih.

Baška na otoku Krku. Foto Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – »Minuli teden ste v Slovenskih novicah poročali, da naj bi se z bakterijo legionela okužil nemški turist, ki je bival na Krku v hotelu Corinthia. V Baški, in to prav v tem hotelu, sem bil konec aprila tudi jaz. Po dopustovanju sem dobil vročino. Najprej so me zdravili zaradi pljučnice, nato pa so ugotovili, da sem se okužil z legionelo,« nam je včeraj sporočil naš bralec, ki bi rad ostal anonimen.

Takole nam je opisal svojo zgodbo: »Konec aprila, še pred prazniki, sem nekaj dni dopustoval v hotelu Corinthia. Dober teden po vrnitvi sem dobil vročino in sprva so zdravniki sumili, da imam pljučnico. Nato pa se je kljub zdravilom, ki sem jih jemal za zdravljenje pljučnice, stanje poslabšalo. Na infekcijski kliniki v Ljubljani so potrdili sum okužbe z bakterijo legionele. Zamenjali so zdravila in zdaj je na srečo vse v redu. No, preseneča pa me, da nas ni nihče obvestili o možnosti okužbe z bakterijo legionela, ki ima lahko nevarne posledice. Tako bi mi zdravniki lažje predpisali prava zdravila, saj so simptomi takšni kot pri pljučnici. Na previdnost bi nas lahko opozorili že sodelavci hotela Corinthia, kjer po vsej verjetnosti hranijo naslove vseh gostov, o tem bi nas lahko opozorili tudi z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Navsezadnje je v hotelu Corinthia pred prvomajskimi prazniki in med njimi letovalo veliko Slovencev.«

Z vprašanji o tem, zakaj svojih gostov niso obvestili, da so bili med bivanjem na Krku morda izpostavljeni okužbi z bakterijo legionele, smo se včeraj obrnili na hrvaško družbo Valmar Riviera, ki ima pod svojim okriljem tudi baški hotel Corinthia. Zanimalo nas je, koliko Slovencev je od konca aprila letovalo v omenjenem hotelu. Zastavili smo jim tudi vprašanje, kako in kdaj so svoje goste obvestili o sumu prisotnosti legionele, zaradi česar so sredi tega meseca poleg Corinthie zaprli še tri hotele ter kamp v Baški. Konkretnih odgovorov na ta vprašanja nismo dobili.

So nam pa iz hrvaške družbe Valmar Riviera posredovali sporočilo za javnost, v katerem je zapisano, da so hotele Corinthia, Zvonimir, Atrium Residence, Villa Adria in kamp Zablaće v Baški znova odprli v petek, 20. maja. Pojasnili so, da so pred tem upoštevali vsa priporočila in preventivne ukrepe, ki so jih izvajali pod nadzorom reškega in hrvaškega zavoda za javno zdravstvo, ter dodali: »V Valmar Rivieri sta zdravje in varnost gostov ter zaposlenih vedno na prvem mestu, zato smo se med izvajanjem preventivnih ukrepov odločili preventivno zapreti hotel Corinthia in z njim povezane objekte v Baški.«

Natančnejše odgovore so nam posredovali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Tu so prve podatke, ki so nakazovali, da bi bil hotel na Krku možen vir okužbe, prejeli minuli ponedeljek. »Do danes smo prejeli prijavi dveh bolnikov, ki bi se z legionelami lahko okužila v hotelu na Krku,« so nam pojasnili. Podatkov o slovenskih gostih, ki so letovali v hrvaškem hotelu, nimajo, zato jih o potencialni nevarnosti okužbe niso obveščali.

»NIJZ je takoj ukrepal po standardnem postopku, ki je dogovorjen v okviru evropske mreže za spremljanje in obvladovanje legioneloze v povezavi s potovanjem,« so še pojasnili na NIJZ. Tako so evropsko mrežo seznanili s podatki o hotelu (in obdobju), v katerem sta bivala oba bolnika, hkrati so informacijam dodali še test, s katerim je bila potrjena okužba z legionelami. Po podatkih NIJZ sta se Slovenca okužila z legionelo pneumophilo serogrupa 1, ki je najbolj običajna povzročiteljica legioneloze. 

Kaj je legioneloza?

Po okužbi z legionelami se razvijeta dve različni obliki bolezni: pontiaška vročica, ki je lažja oblika okužbe in je po poteku podobna gripi, ali legionarska bolezen. »Legionarska bolezen poteka kot pljučnica, ki je ne moremo po simptomih in znakih ločiti od drugih bakterijskih pljučnic. Potek legionarske bolezni je različno zahteven – mlajše, zdrave osebe prebolijo lažjo pljučnico in se jim hitro povrne zdravje. Težak, zapleten potek, ki zahteva zdravljenje v bolnišnici, pa je pogostejši pri starejših, kronično bolnih, ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom in kadilcih. Poleg pljuč so prizadeti še drugi organi (npr. jetra, ledvice, možgani),« so o legionarski bolezni zapisali na straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Od okužbe do pojava bolezni običajno mine od dva do deset dni, v redkih primerih pa tudi od 16 do 20 dni od izpostavljenosti viru okužbe.

 

Deli s prijatelji