NA KOŽO

Slo Leaks

Objavljeno 13. februar 2015 23.20 | Posodobljeno 13. februar 2015 23.21 | Piše: Bojan Budja

Mi pa smo raje ponosni in izumljamo svojo slovensko toplo vodo.

Bojan Budja.

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev je minule dni objavil podatke o tajnih računih v švicarski podružnici britanske banke HSBC. Razkritje, poimenovano Swiss Leaks, obelodanja bančne podatke kar 106.000 imetnikov računov s celega sveta, na seznamu dvesto treh držav je kajpak tudi Slovenija. Neverjetnih 119 milijard ameriških dolarjev je naloženih na teh računih, skupni imenovalec sta jim davčne utaje in pranje denarja. Nekaj drobiža – kakih 25 milijonov zelenih bankovcev na šestindvajsetih računih – je primaknila tudi trinajsterica oseb z domovanjem tostran Alp. Več ne vemo. In očitno tudi nikogar ne zanima. Raje se ukvarjamo s tem, ali bomo 25. oktobra dobili nov državni praznik, nekakšen dan suverenosti. Bojda v spomin na tisti dan v letu 1991, ko je zadnji vojak eks Titove JLA zapustil slovensko ozemlje. Noro! Predlagatelj po imenu Marjan Dolinšek ne ve niti tega, da je zadnji soldat s titovko na glavi nepovratno odplul iz koprske luke dan pozneje, torej 26. oktobra 1991. Nemara pa ima poslanec Dolinšek 25. oktobra kak družinski jubilej, ki bi ga želel dostojno državniško obeležiti. Kdo ve.

Vem pa zagotovo, da je afera Swiss Leaks v nasprotju z mojo Slovenijo drugod po planetu dvignila tone prahu. Tudi v lepi njihovi, kamor tako radi pogledujemo. In glej ga, zlomka, že po nekaj dneh so hrvaški mediji javnosti sporočili, da so njihovi pristojni organi svojim davčnim utajevalcem že na sledi. Zahteva njihove davčne uprave pa tudi že poslana oblastem v Bernu. Ne dvomim, da bodo utajevalci, med katerimi je bojda največ politikov, športnikov, estradnikov, a tudi tihotapcev in kriminalcev, kmalu dobili ime in priimek.

Nič ni narobe, če se zgledujemo. Ako so zgledi seveda dobri, koristni, preverjeni. Kot smo se denimo po južnih sosedih zgledovali z uvedbo davčnih blagajn, ki so jim izdatno napolnile proračunsko malho. Lahko bi se še večkrat. Ne le v primeru Swiss Leaksa. Pravkar berem, da bo 33 hrvaških splošnih bolnišnic, klinik in kliničnih centrov delalo tudi čez vikende. Zato da zmanjšajo čakalne vrste za preglede in posege.

Mi pa smo raje ponosni in izumljamo svojo slovensko toplo vodo. Ne meneč se za evre, ki tačas izginjajo. Tudi ne meneč se za one, ki odhajajo. Razočarani, ker so izgubili zaupanje v državo. V včeraj svojo Slovenijo.

Deli s prijatelji