VOLITVE

Šlo bo na tesno, pet list v boj za osmi mandat

Objavljeno 23. maj 2014 13.23 | Posodobljeno 23. maj 2014 13.23 | Piše: A. K.

V nedeljo presenečenja niso izključena, po rezultatih zadnje raziskave pa bo zmaga pripadla SDS.

Volišča bodo odprta do 19. ure.

LJUBLJANA – Zadnja raziskava javnega mnenja pred evropskimi volitvami kaže na to, da bo zmaga pripadla listi SDS z Milanom Zverom na čelu. Ta lahko na osnovi zadnje ankete Dela računa na dobro četrtino vseh volivcev, to pa pomeni, da bo dobila tri svoje predstavnike v Evropskem parlamentu. Za listo SDS bi glasovalo okoli 27 odstotkov volivcev.

Peterle Šoltesu za petami

Podpora listi Verjamem, ki jo predstavlja Igor Šoltes, se je strmo dvignila in bi lahko dobila dva predstavnika, pomemben podatek pa je tudi, da jo je javnost postavila na drugo mesto, in sicer pred skupno listo NSi in SLS, ki jo predstavlja Lojze Peterle. Tudi njegova lista bi lahko dobila dva predstavnika v parlamentu. Šoltesovo listo bi tako podprlo 19, skupno listo NSi in SLS pa 15 odstotkov volivcev.

Negotovost

Te tri liste bi tudi zagotovo dobile poslanske mandate. Tukaj pa nastopi velika negotovost, saj so preostale liste precej izenačene in ni mogoče napovedati, ali bodo prejele dovolj veliko podporo za osvojitev preostalega mandata. Gre za SD, Združeno levico, SNS, Desus in Sanjsko službo. Podpora tem listam se giblje od štirih do šestih odstotkov.

Presenečenja niso izključena

Čeprav praga za osvojitev enega mandata v Sloveniji nimamo, se je na podlagi dozdajšnjih volitev izoblikoval neformalni prag okoli devetih odstotkov. Od tistih, ki so v anketi odgovorili, da se bodo zagotovo udeležili volitev, je še vedno petina takšnih, ki še ne vedo, koga nameravajo obkrožiti na volilnem lističu, zato v nedeljo presenečenja niso izključena.

 

Deli s prijatelji