S ČIM PREPREČITI VROČINSKE KRČE

Šlo bo do 37 ali 38 stopinj Celzija

Objavljeno 01. avgust 2017 14.58 | Posodobljeno 01. avgust 2017 15.00 | Piše: U. S.

Pomagajte si s klimo in ventilatorji.

Temperature ne pojenjajo

LJUBLJANA – Pred nami je najbolj vroč teden tega poletja, temperature četrtega vročinskega vala bodo pogosto presegale 35 Celzijevih stopinj. Danes in jutri bodo po pričakovanjih še višje, do 37 ali 38 stopinj Celzija, podobne pričakujejo v četrtek in petek, verjetno še v soboto. Do začetka prihodnjega tedna bo predvsem sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, opozarja na svoji spletni strani Agencija RS za okolje (Arso), ki je izdala oranžno opozorilo.

Umaknite se vročini

Vročina v okolju lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva, zato velja upoštevati napotke, ki jih je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Visoke temperature ne prizanašajo nikomur, najbolj pa prizadenejo starejše, otroke in bolnike. Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave, tudi vročinske krče, omedlevico in vročinsko kap. Zato primerno ukrepajte: sredi dneva in popoldne se zadržujte v senci, omejite fizično aktivnost, uživajte lahko hrano in pijte zadosti vode. Če lahko, se umaknite v gozd, višje lege, ob vodo. Bivalne prostore zračite ponoči in zgodaj zjutraj in poskrbite za zadostno kroženje zraka, sicer pa okna zaprite in spustite žaluzije; ohladite se s hladno kopeljo/prho, pomagajte si z ventilatorji in klimatskimi napravami, če jih nimate, se pojdite ohladit v nakupovalno središče, knjižnico. Že nekaj ur na dan v ohlajenem prostoru koristi pri zmanjšanju obremenitve organizma zaradi vročine. Na soncu parkirana vozila pred začetkom vožnje dobro prezračite. In ne pozabite na živali: zagotovite jim dovolj sveže vode in senco.

Pazite na druge

Nekateri ljudje so bolj ogroženi, zato moramo biti pozorni na znake prizadetosti zlasti pri dojenčkih in majhnih otrocih, starejših, duševno prizadetih ter kroničnih bolnikih (predvsem srčnih bolnikih in ljudeh s povišanim krvnim tlakom). Ne pozabimo na tiste, ki živijo sami in mogoče potrebujejo pomoč. Če je človek pregret, ga umaknemo na hladno, ob hujših težavah takoj pokličemo zdravnika, z njim se posvetujemo tudi, če imamo neobičajne težave, ki ne minejo ali se večajo. 

 

Deli s prijatelji