ZADOLŽEN

Slivnikova vila šla za pol cene

Objavljeno 29. oktober 2014 10.59 | Posodobljeno 28. oktober 2014 20.53 | Piše: Aleksandar Lukić

Danilo Slivnik, ki bi danes dopolnil 64 let, zapustil tudi dolgove.

Danilo Slivnik. Foto: Leon Vidic

LJUBLJANA – »Okoli 14.40 je bila PU Ljubljana obveščena, da je bil v stanovanjski hiši v Ljubljani najden mrtev moški.« Tako so medije 6. januarja 2012 policisti obvestili o smrti za Bežigradom (zgodilo se je sicer dan prej). Moški si je s pištolo sodil sam. Hitro se je razvedelo, da je umrl Danilo Slivnik, znani odgovorni urednik Maga (in tudi predsednik uprave Dela), potem pa gradbinec, ki bi ravno na današnji dan dopolnil 64 let.

Mnogi so bili, ko so izvedeli za črno vest, v šoku, saj ga je bilo mogoče še nekaj dni pred tem videti v medijih. V ospredju je bil zaradi prijetja zakoncev Mihaela in Alenke Karner, ki sta bila vpletena v domnevno preprodajo prepovedanih steroidov, Slivnik pa je bil Alenkin stric. Nekateri so celo namigovali, da naj bi bila ta afera vzrok za njegovo dejanje. A stečaj zapuščine odstira še drugo plat njegovega življenja.

Nepoplačani dolgovi

Leto in pol po njegovi smrti, junija 2013, se je začel postopek stečaja zapuščine. Kot je razvidno iz objav v evidencah Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), je Slivnik dediču, sinu Urošu, zapustil 50 centov na varčevalnem računu in vsebino sefa pri NLB, cent na računu pri Abanki Vipa, 55,45 evra pri SKB, stoodstotna deleža v Saninvestu in podjetju Interdata, vilo v Rožni dolini in zemljišče v Portorožu, motorni kolesi BMW K 1200 R in harleyja- davidsona FXSTI SOFT tail standard, osebni avtomobil znamke Porsche Cayenne S in polavtomatsko pištolo znamke Makarov, kalibra 7,65 mm, s tovarniško št. 302629. A vse, razen slednjega, je šlo v stečajno maso. Poleg premoženja, ki ga je pustil za sabo, je namreč ostal tudi dolg. Po podatkih iz javno dostopnih evidenc je ta sprva znašal 2,1 milijona evrov (daleč največ terjatev sta prijavila Hypo Leasing, 744.000 evrov, in Hypo Alpe-Adria-Bank, 961.000 evrov, z 238.000 evri pa sledi Abanka Vipa), pozneje pa je bila prišteta še terjatev Raiffeisen banke, katere glavni dolžnik je bila družba Saninvest, in sicer v višini 2,4 milijona evrov (Slivnik pa je zastavil tudi nepremičnino v Portorožu). Skupni dolg torej znaša kar 4,5 milijona evrov.

Dva interesenta

Na nedavni dražbi je bila uspešno prodana Slivnikova vila v ljubljanski Rožni dolini. Kupec je zanjo odštel 500.000 evrov, čeprav so jo na prejšnjih dveh dražbah poskušali prodati za milijon. A kupca, ki bi zanjo odštel toliko, takrat ni bilo. Gregor Bele, ki vodi postopek stečaja zapuščine, razkriva, da je kupec pravna oseba iz Slovenije. Katera, ker kupnina še ni bila plačana (sodišče je soglasje k prodaji dalo, kupec pa ima 60 dni časa, da kupnino nakaže), ni želel povedati. Na dražbo sta bila prijavljena dva interesenta, a kljub temu je bila nepremičnina prodana po izklicni ceni.

Upravitelj je že pred časom prodal tri vozila. Za terensko vozilo porsche cayenne S je iztržil 8536 evrov, za motor harley-davidson 8264 evrov, za motor BMW pa 5300 evrov. Omenjena trojica je bila prodana na drugi dražbi pod tržno vrednostjo.

Edino premoženje, iz katerega si upniki še lahko obetajo kaj denarja, je zemljišče v Portorožu oziroma Fiesi (in pa morebiti iz Slivnikovega deleža v družbi Saninvest, čeprav je to zelo zelo malo verjetno). To je poraščeno območje, kjer naj bi se nekoč v prihodnosti dalo sezidati tri apartmaje, pravi Bele. A ceste tam še ni, zaradi česar bi utegnil morebitni kupec imeti še kar nekaj težav z uradniki, preden bi lahko dejansko začel kar koli graditi.

Slivnik je omenjeno parcelo kupil leta 2006 na dražbi za takratnih 73 milijonov tolarjev (preračunanih 304.000 evrov), v Mladini pa so pred leti zapisali, da se s te lokacije v lepem vremenu vidi vse od Benetk do Nanosa in Triglava.

Interesa za omenjeno parcelo s fenomenalnim razgledom preprosto ni. Pa čeprav jo prodajajo za trikrat manj, kot je zanjo pred leti odštel Slivnik.

Pištola zasežena

Govorilo se je, da naj bi se na dražbi prodajalo tudi orožje pokojnega Slivnika. Bele je to zanikal in dodal, da je v sklepu o dedovanju res bila navedena pištola, a da jo je zasegla policija, pozneje pa je šla v uničenje. V zapisniku, ki ga mora upravitelj redno oddajati in ki je javno dostopen, je Bele zapisal, da gre »po podatkih državnega tožilstva za nelegalno orožje. Orožje ter naboji so bili zaradi navedenega, kot tudi zaradi splošne varnosti in razlogov morale (kot izhaja iz pojasnil ODT), odvzeti s strani Okrožnega državnega tožilstva s sklepom z dne 28. 11. 2013. Po pravnomočnosti tega sklepa bo izdana odredba o uničenju orožja in nabojev. Iz tega naslova tako ni pričakovati oblikovanja stečajna mase, iz katere bi se lahko poplačali upniki.« Ob tem je navedeno, da je bila pištola vredna 150 evrov.

V primeru stečaja zapuščine Danila Slivnika jo bodo še najbolje, če lahko tako rečemo, odnesle banke. Vila v Ljubljani in parcela v Fiesi sta bili namreč zastavljeni v korist bank, tako da bo največji delež šel njim, medtem ko bo iz splošne stečajne mase preostalim upnikom na voljo okoli 20.000 evrov (iz naslova prodanih vozil, prištetih pa je tudi dobrih 4000 evrov iz naslova dopolnilnega pokojninskega zavarovanja), od katerih pa je treba odšteti še stroške prevoza vozil, cenitev, stečaja, bilanc... Bele jasno pove, da bo poplačilo navadnih upnikov nizko, medtem ko bodo tisti z ločitveno pravico dobili nekaj več.

In koliko nagrade si obeta Bele zaradi primera Slivnik? Razloži nam, da se odmerja skladno z veljavno tarifo. V tem primeru, tako računa, bo ta znašala okoli 20.000 evrov bruto.

V sefu videokaseta

Nekaj so si upniki obetali tudi od vsebine zaklenjenega sefa. A ko so ga končno odprli, so na presenečenje vseh ugotovili, da je bila vsebina brez vrednosti (stari računi in ena videokaseta, na kateri pa naj ne bi bilo nič). Sef je imel Slivnik na banki NLB, iz statistike pa je bilo razvidno, da ga več let pred smrtjo tja sploh ni bilo. V Saninvestu 1,9 milijona premoženja, dolg 5,56 milijona

Družba Saninvest, katere stoodstotni lastnik je bil Danilo Slivnik, ima v lasti kar nekaj nepremičnin. Stečaj te družbe upravlja Aleksander Šimon, ki je ravno pred dnevi javnosti ponudil štiri stanovanja, skupaj vredna nekaj manj kot milijon evrov.

Iz objav na spletni strani Ajpesa je razvidno, da Šimon prodaja štiri stanovanja v Vili Alja na Aljaževi ulici 45, katerih tržna vrednost znaša več kot 964.000 evrov, in nedokončano nepremičnino Vila balerina (na naslovu Cesta na Brdo 28 v Ljubljani), ki je ocenjena na 898.000 evrov. Šimon je do zdaj uspešno prodal delnice Gorenja in Zavarovalnice Triglav v vrednosti 26.000 evrov.

Celotno premoženje družbe Saninvest, torej na začetku stečaja, je bilo ocenjeno na 1,9 milijona evrov. Upniki so v roku prijavili za 5,56 milijona evrov terjatev. 

Deli s prijatelji