FOLKLORNO DRUŠTVO

Šli k vojakom in se ženili po štefansko

Objavljeno 13. januar 2015 22.12 | Posodobljeno 13. januar 2015 22.12 | Piše: Polona Bercko

Člane društva Sv. Štefan iz občine Šmarje pri Jelšah druži veselje do petja in plesa, stare šege in običaje pa so zdaj znova postavili tudi na oder.

Folklorno društvo Sv. Štefan v elementu Foto: Zoran Zeman

Člane folklornega društva Sv. Štefan iz občine Šmarje pri Jelšah povezuje ohranjanje ljudskega izročila skozi petje in ples. Da bi stare običaje še bolj približali ljudem, so jih uprizorili v dveh odrskih predstavitvah.

Prvi plesni koraki folklornega društva Sv. Štefan segajo v leto 2001, uradno pa je bilo registrirano 2003. Pobudnica za ustanovitev društva je bila domačinka Milena Razpotnik. V njem je trenutno devet parov, ki plešejo vzhodne štajerske plese. Spremljajo jih trije muzikanti. Na nastopih igrata Simon Leskovšek z diatonično harmoniko in Jože Bovha s klarinetom. Kadar Simon ne utegne, ga nadomesti plesalec Grega Žmahar. Na vajah pa se jim s harmoniko priključil še Feliks Mohorko.

Največ nastopajo v domačem okolju in se vsako leto udeležijo medobmočnega tekmovanja folkloristov. So redni gostje na letnih občnih zborih Društva žena in deklet Gerečja vas Ptuj. Prijateljsko sodelujejo s Folklorno skupino Ponikva pri Žalcu, nastopili pa so že tudi zunaj meja Slovenije na mednarodnem folklornem festivalu v hrvaškem mestu Vidovec na prireditvi Zeljarijada in v Makedoniji na mednarodnem folklornem festivalu Kičevo. Prijateljsko sodelujejo z Društvom Češka beseda Zagreb, kjer so že tudi nastopili, društvo, ki je češka manjšina v Zagrebu, pa jim je že trikrat vrnilo nastop.

Na oder postavili že dve igri

Plesalki Marjani Bračko se je porodila ideja, da bi občinstvu prikazali, kako so se na Sv. Štefanu nekoč ženili. »Že kot deklica sem zelo rada poslušala starejše melodije, ki so jih igrali na ohcetih. Zaželela sem si, da bi te melodije in stare običaje spravili na oder,« pove Marija. »Staknili smo glave, za nasvet povprašali harmonikarja Frančka Žureja in klarinetista Karla Artička, ki sta igrala na več kot 300 ohcetih. Slednji je podal idejo, da bi to prikazali kot igro, in tako je nastala naša prva igra Sv. štefanska ohcet na star način, katere avtor je Karel Artiček,« doda predsednik društva Martin Slatenšek o njihovih začetnih igralskih podvigih.

»Z naslednjo igro smo prikazali odhod svetštefanskega fanta k vojakom in tako je nastala druga igra Jaz pa k vojakom grem,« pove avtor Karel Artiček. Obe igri sta bili večkrat odigrani in gledalci so ju zelo dobro sprejeli.

Namen društva je širiti ljudsko izročilo in ga prikazati čim več gledalcem. Člane družijo vrednote, kot je veselje do plesa in petja, z igro pa želijo prikazati šege in navade iz resničnega življenja.

Polni so načrtov. V lanskem letu so naredili raziskavo o starih oblačilih v svojem kraju. Na osnovi starih slik jim nove kostume šiva Marjetka Škorjanc iz Griž, ustvarjalka folklornih oblačil, narodnih noš in oblačil s starih fotografij. Uvrščena je med sto najboljših rokodelcev v Sloveniji, za kar ima potrjen certifikat. V prihodnje nameravajo še naprej plesati štajerske plese in občinstvo presenetiti s kakšno novo igro, ki bo prikazala stare šege in običaje s Svetega Štefana.

Deli s prijatelji