NA KOŽO

Sladoled, dekleti pa brez dela

Objavljeno 29. julij 2016 00.30 | Posodobljeno 29. julij 2016 00.30 | Piše: Jaroslav Jankovič

Če se je kafičarjem zalomilo, potem je res nekaj narobe postavljeno.

Jeseni sem se v mestu namenil v neki lokal v središču prestolnice, kjer sva pred časom s prijateljico sedela v prijetnem pogovoru. Ona si je poleg kave naročila tudi sendvič. Bili so prijazni, lepo so postregli, s kozarcem vode poleg kave, s prtičkom, okrašenim z rožicami, sendvič so prinesli na lepem, v karo oblikovanem krožniku. Cene normalne, bi rekel, lokal pa živahno poln.

A oni dan nisem mogel spiti kave, saj so že spomladi lokal zaprli. Zakaj? Lastniki kafičev so resda raznoliki, nekateri tudi svojega denarja vredni, a odmislimo to. Šel sem drugam in pozabil na lokal.

Pa spet srečam prijateljico in mi pove, da so oni lokal zaprli, ker ni šlo več.

Briga me za kafiče, bi lahko bil brezobrazen, pa ni čisto tako. Če se je kafičarjem zalomilo, če se njim ne izplača, enim redkih, ki danes še kasirajo keš, suh denar, ki ga vsaj teoretično lahko daš fizično v žep, praktično malo manj, ker ga moraš položiti na račun, a lahko si daš dolgoročni kredit, ga vrneš in vse ponoviš znova in znova, potem je res nekaj narobe postavljeno.

Če se je kafičarjem zalomilo, potem je res
nekaj narobe postavljeno.

»Zelo težko je prodati kavo brez računa, to bi si upala le svojim stalnim strankam, prijateljem, ki jih zelo dobro poznam,« mi je namignila ena od lastnic.

Nekoč mi je albanski gostinec iz Makedonije namignil, da je najboljši biznis sladoled. Ima največjo dodano vrednost: »Toda obstaja en problem. Lastniki običajno postavijo za hladilnik zazehano bejbiko, ki je prišla z žura in ima povrhu še umazane roke in se ji ne da prisluhniti otrokom, ki zahtevajo polovičke, a so v resnici najboljši kupci. A tako nasmejano v srajčki in rutki je seveda treba dobro plačati. Zato je najbolje, da tja postaviš sina ali hčer, ki jima lahko kontroliraš nohte.« Družinsko podjetje je zagotovo formula, saj lahko stiskaš in nižaš stroške, pa preživiš. A kaj, če tega nimaš? Kdo se boji pavšalne obdavčitve v deželi? Zakaj moramo v primeru popoldanskega s. p. znova plačati prispevke? Na to bomo morali odgovoriti v kratkem, sicer bo ostalo brez dela še več punc. V omenjenem zaprtem lokalu sta ostali dve.

Deli s prijatelji