NEURADNO

Slabotnega Ivana Zidarja (74) se bodo usmilili

Objavljeno 16. september 2013 10.40 | Posodobljeno 16. september 2013 10.40 | Piše: T. L.

Ivan Zidar bi se rad izognil odhodu za rešetke in vse kaže, da mu bo to tudi uspelo.

74-letni Zidar si ne želi za zapahe.

LJUBLJANA – Ljubljansko okrožno sodišče še ni odločilo o prošnji Ivana Zidarja, da se mu zaradi slabega zdravja odloži odhod za zapahe v zadevi Čista lopata. Vse pa kaže, zdaj poroča Delo, da Zidar življenja za zapahi vendarle ne bo spoznal. 

Ne bi šel v zapor

Zidar je obsojen na leto in dva meseca zapora zaradi nezakonitosti pri razpisu za gradnjo letališkega stolpa na Brniku, po sodbi pa je vložil prošnjo za nadomestitev zaporne kazni z deli v splošno korist. Zidarju niso ugodili, zato je predlagal odlog izvršitve kazni, kot razlog pa navaja načeto zdravje oziroma zdravstvene težave.

Na sodišču so pojasnili, da so v postopku izvršitve kazni prejeli dopolnitev izvedenskega mnenja, nato pa ga posredovali Zidarju v odgovor. Ko bo sodišče prejelo še Zidarjev odgovor, bo tudi odločalo o prošnji za odlog izvršitve kazni. Po neuradnih, vendar zanesljivih podatkih Dela pa strokovnjaki menijo, da so zdravstvene težave Zidarja takšne, da ni in ne bo zmožen prestajanja zaporne kazni.

Še vedno ni jasno, ali je Zidar sposoben sodelovanja na sojenju

In še nekaj ni jasno: ali je Zidar sploh sposoben sodelovati na sojenju in pod kakšnimi pogoji. Predsednica senata, ki obravnava obtožbo glede oškodovanja SCT za 3,1 milijona evrov z računi za fiktivne svetovalne storitve prek slamnatih družb (poleg Zidarja so obtoženi še Jože Prostor, Andrej Kranjc, Danica Mušič in Andrej Feguš), je že konec lanskega leta komisiji ljubljanske medicinske fakultete naložila izdelavo izvedenskega mnenja o zdravstvenem stanju 74-letnega Zidarja. Po podatkih Dela skupina specialistov nevrologije, kirurgije, ortopedije in psihiatrije meni, da je sicer zmožen sodelovati na sojenju, a v zelo omejenem obsegu. Zaradi nekaterih nejasnosti je sodnica komisiji naložila dopolnitev mnenja, tega pa menda še ni.

O tem, kako bo izpeljala obravnavo in ali bo morebiti za Zidarja izločila postopek, bi lahko sodnica odločila že na ponedeljkovem predobravnavnem naroku. Očitki se nanašajo na domnevno nezakonito poslovanje Zidarja, Prostorja, Kranjca, Mušičeve in Feguša v imenu družbe SCT med letoma 2004 in 2007, tožilstvo pa jim očita pranje denarja, zlorabo položaja in ponarejanje listin. SCT je v tej zadevi že prijavil premoženjskopravni zahtevek v znesku slabih 3,1 milijona evrov.

Po fiktivnih poslih denar nazaj do vodilnih v SCT?

Že v torek pa je razpisano nadaljevanje predobravnavnega naroka glede očitkov o domnevno fiktivnih svetovalnih poslih iz let 2003 in 2004 med SCT in družbo Big Trading. SCT pod Zidarjevim vodstvom je pri družbi Big Trading domnevno naročil in plačal za svetovanje pri korporativnem upravljanju in pri nekaterih poslih, del denarja pa se je menda tudi prek nepremičnin vrnil v roke nekdanjih vodilnih v SCT.

Deli s prijatelji