LETOŠNJI PRIDELEK

Slabo kaže za žlahtno kapljico

Objavljeno 24. avgust 2014 21.05 | Posodobljeno 24. avgust 2014 21.06 | Piše: Iztok Umer

Z nadaljevanjem deževnih dni obstaja velika bojazen, da bo začelo grozdje gniti.

Različna obarvanost priča o neenakomernem zorenju grozdja. Foto: Iztok Umer

Vse je v božjih rokah. Kako bomo nazdravljali letošnjemu pridelku žlahtne vinske kapljice, bo odvisno od vremena avgusta in septembra. Če bo še toliko dežja, bi lahko napovedali pravo katastrofo, če bo sonce, pa bomo tisti, ki smo skrbeli za trte in ohranili zdrave grozde, bogato nagrajeni,« so nam enak odgovor dali Mojca Mavrič Štrukelj, svetovalka in specialistka za vinogradništvo pri Kmetijsko-gozdarski zbornici Nova Gorica, Jadran Sever, vodja vinogradništva kleti Vinakoper, in Marjan Colja, direktor kleti Vinakras.

Primorskim vinogradnikom jo je letos zagodla že mila zima, saj so bolj ali manj preživeli vsi možni škodljivci vinske trte. S toplo pomladjo in deževnim poletjem pa ni bilo konca dela v vinogradih. Že zelo zgodaj sta se pojavili peronospora in oidij, trte sta napadla grozdni smukač in trtna pršica. Po besedah Štrukljeve je bilo za ohranitev zdravega grozdnega nastavka potrebno nenehno škropljenje, kar je seveda samo višalo stroške vinogradnikov. Še to ne bo kaj dosti pomagalo, če se bo deževje nadaljevalo avgusta in septembra.

»Grozdi so nabiti, če bo hitra ohladitev, obstaja velika nevarnost, da bodo v notranjosti začeli gniti. Tudi dozorevanje poteka počasneje, tako da je pričakovati poznejšo trgatev. Z izjemo suhega žvepla uporaba drugih zaščitnih sredstev ne pride več v poštev. Vinogradnikom priporočamo le, da poskrbijo za večjo zračnost v vinogradih, vendar morajo biti tudi pri tem previdni, saj bo lahko pripekajoče sonce povzročilo ožig,« razlaga direktor kleti Vinakras Marjan Colja.

Enako ugotavljajo v slovenski Istri. Vodja vinogradništva v največji istrski kleti Vinakoper Jadran Sever dodaja, da največja nevarnost gnitja preti najzgodnejšim sortam, muškatu, chardonnayju in pinotu, pojavi pa se lahko tudi na rdečih sortah (refošku, merlotu in cabernetu). Ekstremnega gnitja še niso opazili, po drugi strani pa je letos več trt prizadetih od kapi.

Oči primorskih vinogradnikov so torej uprte v nebo. Slaba letina se obeta tudi oljkarjem, v slovenski Istri pa prava katastrofa solinarjem.

Deli s prijatelji