KORONABOJ

Slabe novice Bojane Beović: S težkim srcem ...

Trenutno ukrepi delujejo kot stabilizator stanja, zato je njihovo večje opuščanje povsem nemogoče. Zelo verjetno je, da bomo morali z njimi živeti še nekaj časa, mogoče bodo samo manjše prilagoditve, je jasna.
Fotografija: Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Vodji strokovne skupine, ki svetuje vladi, Bojani Beović, smo zastavili nekaj vprašanj o aktualnem dogajanju. Takšen je njen odziv.

Glede na to, da predstavljate stroko in ne gospodarstva, me zanima, kako vi gledate na sproščanje ukrepov v času, ko imamo v bolnišnicah 1.320 ljudi, kar je drugo največje število od začetka epidemije, če se ne motim. Se vi, stroka, strinjate s sproščanjem ukrepov v takih razmerah?
S težkim srcem! Sproščanje je minimalno, ohranjajo se vse omejitve, ki zadevajo bolj tvegane aktivnosti, sproščanje bo kratkotrajno. Želeli bi, da prinese razbremenitev ljudem in ob tem boljše upoštevanje vseh ostalih ukrepov.
 
Preberite tudi:
V igri je tudi totalno zaprtje države
Veste, kam lahko greste, če živite v teh štirih regijah?
Celjanka je znanega Slovenca povabila na zabavo, sledil je šok

Kako bo sproščanje ukrepov po vašem strokovnem mnenju, glede na dosedanje izkušnje, vplivalo na razširjanje virusa? Kako verjetno je po vašem mnenju, da se graf obrne navzdol zdaj, ko bomo imeli milejše ukrepe?
Trenutno ukrepi delujejo kot stabilizator stanja, zato je njihovo večje opuščanje povsem nemogoče. Zelo verjetno je, da bomo morali z njimi živeti še nekaj časa, mogoče bodo samo manjše prilagoditve. Seveda je še vedno mogoče, da se stanje izboljša, takrat bomo lahko govorili o večjih sproščanjih.

Katere ukrepe bi morali po vašem mnenju sprejeti, da bi se graf končno obrnil navzdol? Ste jih morda vladi predlagali? Če ste jih, kakšen je bil odziv?
Gre predvsem za dosledno izvajanje dosedanjih ukrepov, predvsem je treba več narediti na delovnih mestih. Poleg tega smo predlagali čimprejšnjo uvedbo enostavno dostopnega hitrega testiranja in čim večjo uporabo aplikacije za beleženje stikov.

Predlog ministra Počivalška je bil popolnoma nasproten predlogu ministra Gantarja. Prvi je zahteval odpiranje gospodarstva, drugi njegovo zapiranje. Vlada predloga ministra Gantarja ni upoštevala in je sledila predlogu ministra za gospodarstvo. Kako vi, kot zdravnica, gledate na to? Je stroka še slišana? Ali se počutite koristno v strokovni skupini, ki svetuje vladi glede covida 19?
Ne glede na pogosta usklajevanja in različnim predlogom se mi zdi svetovalna skupina še vedno koristna, morda prav zato, ker pokrivamo široko področje zdravstva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije