NEPRAVILNOSTI?

Slaba banka: plače višajo celo za nazaj

Objavljeno 30. september 2015 23.19 | Posodobljeno 30. september 2015 23.19 | Piše: STA, Mo. S.

Premier Miro Cerar je pred dnevi naročil finančnemu ministru Dušanu Mramorju natančno preveritev, kaj se je s plačnim sistemom in pogodbami dogajalo v DUTB.

LJUBLJANA – Ugotovitev računskega sodišča, da so popravljalni ukrepi vlade, ministrstva za finance in Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) glede vzpostavitve in delovanja DUTB večinoma le delno zadovoljivi, je znova razburila politiko. V državnem zboru (DZ) se tako v kratkem na to temo obetajo seje pristojnih delovnih teles in izredna seja DZ.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec, so v ponedeljek vložili zahtevo za izredne seje odbora za finance in monetarno politiko, komisije za nadzor javnih financ in DZ. Nasprotujejo zlasti temu, da vodstvo DUTB ni uredilo področja prejemkov zaposlenih. »Zato bi moralo vodstvo DUTB odstopiti,« je izpostavil Mesec. Ob tem je NSi danes sporočila, da je prav tako v ponedeljek zahtevala nujno sejo komisije za nadzor javnih financ. Bolj kot neurejeno delovanje DUTB in visokih plač, je NSi zmotilo delovanje DUTB v povezavi z družbami in s podjetji, katerih bančne terjatve so bile prenesene na slabo banko. 

Zvišali plačo za nazaj

Računsko sodišče je ugotovilo, da vlada ni povsem sledila smernicam za plače vodilnih in da ni jasno opredelila kriterijev za dodatke zaradi kompleksnosti dela. DUTB pa je sklenil anekse k pogodbam, a le za določeno obdobje, s katerimi pa ni ukinil določb pogodb o zaposlitvi izvršnih direktorjev, ki se nanašajo na variabilni del prejemkov, kot to določa nova politika prejemkov.

Z znižanjem plače v aneksu februarja letos so izvršnemu direktorju Torbjörnu Manssonu hkrati zvišali plačo za nazaj, in to z 20.500 na 36.900 evrov bruto, je poročal spletni portal MMC Slovenija. Ob tem z dodatnim aneksom sicer nižajo plačo na 17.000 evrov bruto, vendar to znižanje ne velja za morebitno nagrajevanje, osnovo za bolniško in morebitno odpravnino.

Premier napovedal ukrepe

Premier Miro Cerar je pred dnevi naročil finančnemu ministru Dušanu Mramorju natančno preveritev, kaj se je s plačnim sistemom in pogodbami dogajalo v DUTB. »Če se bo izkazalo, da so direktorji zaobšli zakon in si izplačevali previsoke prejemke ali pa v nasprotju z nekim dobrim upravljanjem izplačevali prevelike honorarje ali celo storili kaj koruptivnega, bomo zoper to zelo ostro ukrepali,« je bil odločen.

Iz stranke Desus pa so sporočili, da vodstvo DUTB ne uživa več njihovega zaupanja in podpore, zato bi ga bilo treba zamenjati. Kot ocenjujejo, je vodstvo DUTB »država v državi«, čemur je treba narediti konec. Vodja poslancev SD Matjaž Han je novinarjem dejal, da o takem ravnanju vodstva DUTB niso obveščeni. Spomnil je, da je DUTB kamen spotike že vsaj eno leto. Kaj bomo z DUTB, se bo po njegovem morala odločiti tako koalicija kot opozicija. »Treba pa je poostriti nadzor nad porabo sredstev in spremeniti strategijo upravljanja,« je dejal.

Kot so kasneje sporočili z ministrstva za finance, je Mramor danes sprejel neizvršne direktorje DUTB na čelu s predsednikom upravnega odbora Larsom Nybergom. Obvestili so ga, da so prejemki neizvršnih direktorjev v celoti usklajeni z veljavno politiko prejemkov.

Deli s prijatelji