FINANCE

Slaba banka mora v proračun vrniti milijone

Objavljeno 19. november 2014 20.22 | Posodobljeno 19. november 2014 20.24 | Piše: STA, T. L.

DUTB mora v proračun vrniti 2,18 milijona evrov unovčenih državnih poroštev.

LJUBLJANA – Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) mora na podlagi sklepa vlade do konca prihodnjega tedna v proračun vrniti že prejeta izplačila na podlagi letos unovčenih državnih poroštev. Teh je za skoraj 2,18 milijona evrov. Na DUTB pravijo, da z ministrstvom za finance iščejo rešitve, kako omiliti kratkoročno negativne finančne posledice zanje.

Vlada je na pretekli seji v vlogi skupščine DUTB tej naložila, da se odpove unovčevanju državnih poroštev, ki jih je pridobila skupaj s terjatvami bank na podlagi prenosa slabih terjatev, zavarovanih z državnim poroštvom po zakonu o jamstveni shemi, in sicer tako, da s SID banko sklene negativne anekse. DUTB mora v državni proračun ob tem vrniti že prejeta izplačila unovčenih poroštev. Teh je bilo letos do 23. oktobra skupno za 2,175.877,55 evra.

Na ministrstvu za finance pojasnjujejo, da je bila odločitev vlade sprejeta z vidika zagotovitve gospodarne uporabe javnih sredstev in povrnitve proračunskih sredstev, kar je tudi osnovni namen ustanovitve DUTB.

Nadalje na ministrstvu pravijo, da se zaradi strogih zakonskih omejitev razpolaganja s finančnim premoženjem države, vsakokrat, ko se pri subjektu, s katerim se ukvarja DUTB, pojavi država in se išče rešitve za posamezno družbo, zelo oteženo izvaja zakonske naloge in pooblastila, ki jih ima DUTB.

Po uredbi o izvajanju jamstvene sheme bi morala namreč banka, ki ji je bilo plačano poroštvo, pod nadzorom SID banke, ki je bedela nad izvajanjem sheme, za državo od dolžnika izterjati unovčeno jamstvo. Brez udeležbe države kot upnika v postopkih reševanja, prestrukturiranja ali pa odprodaje podjetij so možnosti za iskanje celovite rešitve po mnenju ministrstva neprimerno večje.

Z odločitvijo vlade se bo po prepričanju finančnega ministrstva preprečilo tudi morebitno dvakratno plačilo državnega poroštva – prvič, ko se unovčujejo poroštva za obveznosti iz posameznih posojil po jamstveni shemi, in drugič, ko DUTB ob zapadlosti obveznic z državnim poroštvom, ki jih ima v svojih bilancah, ne bi izpolnil svoje obveznosti.

Na DUTB so zapisali, da se z ministrstvom za finance dogovarjajo, kako udejanjiti omenjeno odločitev vlade. Kot pojasnjujejo, bo z operativnega vidika ta odločitev nekoliko poenostavila njihovo poslovanje, a bo imela hkrati na začetku negativne finančne posledice, zato skupaj z ministrstvom iščejo načine, kako te omiliti.

Deli s prijatelji