NADALJEVANJE

Slaba banka ima novega, Cerar pa o nespodobnem Nybergu

Objavljeno 12. oktober 2015 21.27 | Posodobljeno 12. oktober 2015 23.53 | Piše: T. L.

»Vsako namigovanje o korupciji absolutno in odločno zavračam. Mislim, da je to celo nekoliko nespodobno,« se je na Nybergove navedbe v odprtem pismu odzval Cerar.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Na zasedanju upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) so v novo vodstvo imenovali Imreja Balogha, enega od neizvršnih direktorjev DUTB, poroča Pop TV. Balogh je 1. aprila letos nastopil svoj mandat kot eden izmed treh novih neizvršnih direktorjev DUTB, skupaj z njim je vlada na to mesto imenovala še Marka Simonetija in Janeza Širovnika.

Prav Simoneti pa bo na mestu predsednika upravnega odbora DUTB zamenjal Larsa Nyberga, poročajo spletne Finance. Druge kadrovske odločitve naj bi bile znane v kratkem. Finance še poročajo, da je Simoneti danes dejal, da bo vlada novega neizvršnega direktorja (zdaj očitno dva) imenovala v 14 dneh. Za izvršnega direktorja pa bo potreben razpis. Izvršna direktorja Janez Škrubej in Aleš Koršič za zdaj ostajata na položaju, še pravijo naši viri.

Nekateri zaposleni na DUTB so finančnemu ministru Dušanu Mramorju poslali pismo podpore odstavljenima Nybergu in Torbjörnu Månssonu, kjer so poudarili, da to odločitev vidijo kot politično vmešavanje v svoje delo.

Sporočilo DUTB

Balogh na položaju do izvedbe mednarodnega razpisa

Upravni odbor DUTB (UO) je na današnji seji za predsednika UO imenoval Marka Simonetija. V skladu z 273. členom zakona o gospodarskih družbah je imenoval tudi novega glavnega izvršnega direktorja, ki je postal Imre Balogh. Janez Škrubej in Aleš Koršič ostajata člana UO in izvršna direktorja DUTB. Kljub ožji sestavi petih članov je UO DUTB sklepčen.

UO se je danes seznanil z odločitvijo Vlade RS iz preteklega tedna o razrešitvi dr. Larsa Nyberga z mesta predsednika in odpoklicem Torbjörna Månssona z mesta člana UO DUTB. UO je razrešil Torbjörna Månssona tudi z mesta glavnega izvršnega direktorja družbe. Upravni odbor je predlagal sporazumno prekinitev pogodbe s Torbjörnom Månssona in predlagal organizirano in učinkovito predajo poslov, ki bo potekala v naslednjih dneh. Ob tem so člani odbora obema izrazili hvaležnost ter priznanje za njun pomembni prispevek pri vzpostavitvi in razvoju družbe od njene ustanovitve do danes.

Imre Balogh bo nastopil funkcijo začasnega glavnega izvršnega direktorja z jutrišnjim dnem in jo bo opravljal do izvedbe mednarodnega razpisa za stalnega izvršnega direktorja, kot to nalaga ZUKSB. Njegova plača bo skladna z veljavno plačno politiko DUTB, njegov položaj neizvršnega direktorja bo med tem v mirovanju. Izvršna direktorja Janez Škrubej in Aleš Koršič bosta v naslednjih dneh prejela predlog nove pogodbe o zaposlitvi, ki bo v celoti skladna z veljavno plačno politiko DUTB.

Z namenom, da bi zagotovili verodostojen postopek izbire novega stalnega izvršnega direktorja, se je UO odločil, da bo vladi podal naslednje predloge:

– da imenuje novega neizvršnega direktorja in tako okrepi sestavo sedanjega UO. Glede na njegovo trenutno sestavo, UO hkrati predlaga vladi, da okrepi neodvisnost odbora z novim članom z mednarodnimi izkušnjami na področju prestrukturiranja terjatev;

– z namenom krepitve korporativnega upravljanja DUTB, UO vladi predlaga, naj v statutu oziroma v ZUKSB jasno opredeli pooblastila neizvršnih direktorjev, da imenujejo in razrešujejo izvršne direktorje, ki s tem avtomatično postanejo člani UO;

– da opredeli novo plačno politiko na način, ki bo v mednarodnem merilu omogočala konkurenčno nagrajevanje in pritegnila izkušene mednarodne ter domače strokovnjake za položaj izvršnih direktorjev DUTB.

»Oprostite, tega v naši državi ne moremo dovoliti«

»Vsako namigovanje o korupciji absolutno in odločno zavračam. Mislim, da je to celo nekoliko nespodobno,« je ob robu Dnevov slovenskega turizma v Novi Gorici na pismo Nyberga dejal premier Miro Cerar. Ob tem je spomnil, zakaj je vlada Nyberga razrešila: »To ni povezano z nobenimi primeri, ki jih DUTB obravnava. Odhaja zato, ker je pri plačni politiki kršil predpise in zakon.« Ta kršitev je trajala dlje časa in je Nyberg ni odpravil, je opozoril premier. »Oprostite, tega v naši državi ne moremo dovoliti,« je sklenil.

Dejal je tudi, da se sam s temi konkretnimi primeri, ki jih je omenil Nyberg, ne ukvarja. »Kot predsednik vlade se ne smem in ne želim vmešavati v njegovo strokovno delo, zato raznih navedb (o Savi ali o čem drugem) ne bom komentiral,« je poudaril.

Na vprašanje, ali želi vlada res izvzeti Savo iz DUTB, pa je Cerar odgovoril, da ima Sava in znotraj nje Sava Turizem v strategiji upravljanja državnih naložb posebno mesto. To mora DUTB upoštevati, je poudaril.

Nekaj odzivov je prišlo tudi iz politike. Predsednik SD Dejan Židan je Nybergovo pismo komentiral z besedami, da je treba ob vsakem sumu korupcije to takoj prijaviti pristojnim organom. Sicer pa je Nybergovo pismo osebno in mora(jo) nanj odgovoriti naslovnik(i), je dejal za STA.

Oglasil se je tudi vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. »Kdor v Sloveniji ne sodeluje z omrežji iz ozadja, ga ti diskreditirajo, nato pa prek vlade odstavijo,« je sporočil.

Deli s prijatelji