TEŽAVE

Slaba banka bo reševala Cimos

Objavljeno 12. marec 2014 21.53 | Posodobljeno 12. marec 2014 21.53 | Piše: STA, Mo. S.

Podjetje je zadolženo, slaba banka je zdaj njegova največja upnica.

KOPER – Podjetju Cimos, ki zaposluje 7000 ljudi, grozi stečaj, če lastniki in upniki v prihodnjih dveh dneh ne bodo našli rešitve, kako zmanjšati več kot 400 milijonov evrov dolga. Po poročanju TV Slovenija so na pobudo slabe banke danes skupaj za mizo sedli banke upnice in lastniki Cimosa, slaba banka pa je pripravila svoj predlog za rešitev.

Dela dovolj, naložbe pa zgrešene

Cimos je sicer eno od redkih podjetij, ki se v času težav v avtomobilski industriji lahko pohvali z rastjo prihodkov. Dela za prestižne avtomobilske znamke pa naj bi imelo celo za prihodnjih sedem let, a vendar je imelo podjetje lani več kot 130 milijonov evrov izgube. To je posledica zgrešenih naložb nekdanje uprave pod vodstvom Franca Krašovca in dejstva, da lastniki, med njimi tudi država, reševanje Cimosa odlagajo že tri leta.

Kako bodo rešili Cimos

Dolg, ki je 400-milijonski, bo zdaj poskušala rešiti slaba banka, ki je s prenosom slabih terjatev postala največja upnica Cimosa. Skupaj ima za kar 100 milijonov evrov terjatev. Kot je še poročala televizija, slaba banka predlaga, da se polovico od 400 milijonov evrov dolga spremeni v kapital, da Cimos odproda hčerinske družbe, kot je na primer Litostroj Power, banke pa mu posodijo okoli 100 milijonov evrov. To bo zdajšnjim lastnikom, največja sta Modra zavarovalnica in Banka Koper, bistveno zmanjšalo lastniški delež in vpliv v podjetju.

Cimos mora rešitev najti še ta mesec, sicer mu grozi stečaj. Najbolj problematično je, da ne uprava ne lastniki Cimosa za zdaj ne razmišljajo o tožbah zoper nekdanjo upravo, ki je v resnici podjetje Cimos spravila na kolena.

Deli s prijatelji