NOČEJO ODITI

Skvoterji nagajajo podjetniku in kaskaderju

Objavljeno 22. junij 2017 00.03 | Posodobljeno 22. junij 2017 00.06 | Piše: Moni Černe

Stanovalci tam bivajo na črno in nočejo oditi, očitno bo odločalo sodišče.

Poslopje je nevarno za bivanje, je ugotovil tudi gradbenik.

KOPER – O brezdomcih, narkomanih, vseh, ki se zadržujejo v objektih nekdanje tovarne Inde, pa tudi o rakotvornem prahu zaradi azbestne kritine, ki ga veter raznaša v mesto in okolico, smo poročali v začetku decembra. Območje Inde je zdaj po večini očiščeno, koliko je še azbesta, bodo pokazale meritve v prihajajočih dneh, da pa se stavba lahko vsak čas sesede sama vase, je po ponedeljkovem ogledu potrdil tudi gradbeni inženir.

Uredil bi si studio

Zamenjala se je tudi lastniška struktura, nekdanja lastnica Družba za upravljanje terjatev bank DUTB je objekt prodala poslovnežu Valterju Krmacu, lastniku in direktorju podjetja K.M.K. Box s sedežem v Izoli, katerega glavna dejavnost je proizvodnja embalaže in plastičnih mas. Krmac je tudi predsednik politične stranke iz slovenske Istre, Oljke. Drugi solastnik skupno 7000 kvadratnih metrov velikega območja je najuspešnejši slovenski kaskader Rok Cvetkov, direktor družbe AR Cvetkov Production, ki je z nakupom prostorov zelo blizu sanjam o lastnem filmskem studiu, graditi naj bi ga začel po poletju. Cvetkov in Krmac o višini kupnine molčita, a jima načrte, kljub primopredaji kupljenega, križajo kolektiv U.P.I. in njegovi podporniki. Zasedli so del tovarne, 370 kvadratnih metrov, v katerem bo delovala Krmačeva proizvodnja.

Oba, Krmac in Cvetkov, sta aktivu skvoterjev javno ponudila roko, ponujata delovna mesta, morebiti ureditev skate parka, koncertnega prostora. Na ponedeljkovi tiskovni konferenci v prostorih tovarne, na kateri lastnikov ni bilo, so pa delavci podjetja Finali izvajali gradbena dela po naročilu novega lastnika, je kolektiv U.P.I., posamezniki se niso želeli izpostaviti, pojasnil, da je stališče lastnika ignorantsko in žaljivo predvsem v delu, kjer zanika obstoj U.P.I., hkrati pa jim ponuja zaposlitev (kolektiv je pretežno že zaposlen, trdijo), češ, kako je mogoče ponuditi delo nekomu, ki ne obstaja: »Ohranjamo avtonomno cono, ki dela v dobro lokalne skupnosti, lastnik nas ne bo podkupil s ponujanjem službe.« Kolektiv poudarja, da niso videli nobenih dokumentov, ki bi dokazovali, da so prostori zares last Komaca in Cvetkova, da so prek elektronske pošte že pozivali k dialogu, nekaj komunikacije jim je uspelo vzpostaviti, a jim Krmac odgovarja z zakasnitvijo ali pa se ne odzove vabilom na skupščino U.P.I., ki zaseda dvakrat na mesec, niti na tiskovno konferenco: »Prostora, kjer bi nadaljevali alternativno kulturo v Kopru, ni,« pri čemer povedo, da je predlog, da bi delovali v Mladinskem centru Koper MCK, neprimeren, »v najboljšem primeru lahko v MCK, ki je lepo pošminkan, najamemo prostor za koncert.«

Zakone je treba spoštovati!

Valter Krmac, ki je prišel po konferenci, je zanikal, da so ga povabili k včerajšnjemu dialogu. Za Novice je povedal, da uporabnikov ne bodo odstranjevali s silo, ampak bodo vprašanje rešili po pravni poti: »Epilog bo zgodba dobila na sodišču. Uporabniki se ne zavedajo nevarnosti prostorov, odgovornosti lastništva.« Poudaril je, da je bil predlog za vpis lastništva prostorov v zemljiško knjigo že podan. 

Deli s prijatelji