PRESENEČENJE

Skuter za ganjenega Stanča

Objavljeno 12. november 2014 16.18 | Posodobljeno 12. november 2014 16.18 | Piše: Jaroslav Jankovič

Invalidnemu Stanetu Koželju iz Raven pri Šoštanju so prijatelji kupili električni skuter. Zaradi poroštva mu je banka vzela hišo, nato ga je zadela kap, vmes so mu ukradli denar.

Stane Koželj se je vidno ganjen spretno zapeljal po telovadnici. (Foto: Jaroslav Jankovič)

Martinovo je praznik veselja, saj se mošt dokončno spremeni v vino in začne se zima, malce lenoben letni čas, ko naj bi se po stari navadi odpočili. Letošnjega praznika se bo zagotovo do konca življenja spominjal 57-letni Stane Koželj iz Raven pri Šoštanju, invalid, ki ga je kap pred šestimi leti privezala na palico. Prijatelji so mu kupili električni skuter, s katerim se bo lahko popeljal naokoli in spet lovil ribe kot nekoč.

Nekoč vodovodar, izjemni mojster, pravijo prijatelji, inovator, ki je znal popraviti in obnoviti še tako brezupno pokvarjeno napravo. »Stane je bil in je predober za današnji čas. Če bi ga poklical ob dveh zjutraj in ga prosil, naj pride stvar popravit, bi se usedel v avto in prišel,« mi je namignil njegov znanec iz otroških let. A dobrota je sirota, pravi slovenski pregovor.

Kolikor dobrega je storil drugim, toliko mu sreča v življenju ni bila naklonjena. Kot je sam povedal, si je zgradil hišo in šel za poroka. No, posel se znancu ni izšel in Stanetu je banka zasegla hišo. Kljub stiski je znal preživeti. S starim kombijem se je vozil naokoli in prijateljem popravljal in montiral nove naprave. Spet je nekaj prihranil in želel kupiti majhno hišo, kjer bi si uredil delavnico. Pa je leta 2009 udarila novica po okoliških vaseh: »Naš'ga Stanča je kap.« Pravijo, da bi se s pravočasno zdravniško pomočjo morda bolje izšlo, a je negiben obležal sam v stanovanju, našli so ga drugi dan. Pa vendarle se ni dal in je okreval, počasi, a bil je vztrajen, kakršen je vedno bil. A kot da še ne bi bilo dovolj, je mojstra Staneta udarilo še tretjič. Medtem ko je bil na zdravljenju, mu je nekdo iz stanovanja ukradel vse prihranke. Stane je ostal brez vsega in pristal bi na cesti. Spet so bili tu prijatelji in občina, ki so Stanču, tako ga kličejo domačini, omogočili, da je dobil svojo sobo v Domu starejših občanov Zimzelen v Topolščici, kjer je zgledno preskrbljen.

Hodi s palico, a težko. Zato so se trije znanci iz otroških let domislili, da bi zanj zbrali denar in mu kupili električni skuter. »Odziv je bil neverjeten,« nam je povedal eden od pobudnikov. Denar za skuter je darovalo 60 ljudi dobre volje, ki Stanča poznajo. Denarja je še ostalo, zato so mu kupili še trenirko in jakno, da se bo lahko vozil v hladnejših dneh. Skuter so mu predali v soboto v domu krajanov, kjer se je Stane vidno ganjen takoj zapeljal nekaj krogov po telovadnici. »Kako malo je treba, da nekomu v stiski ali nesreči omogočiš zgledno življenje,« nam je za konec dejal eden njegovih prijateljev.

Deli s prijatelji