PROTESTI

Skupščina končana, blokada v Luki Koper ostaja

Objavljeno 01. julij 2016 19.52 | Posodobljeno 01. julij 2016 19.52 | Piše: STA, T. Pa.

Vodstvo družbe bo skušalo problem čim prej razrešiti.

Delovni procesi so se ustavili.

KOPER – Blokada delavcev pred vhodom v Luko Koper še traja, vodstvo družbe pa se bo po končani skupščini osredotočilo zgolj na ta problem in ga skušalo čim prej razrešiti, je povedal tiskovni predstavnik luke Sebastjan Šik. Delavci naj bi zahtevali še razrešitev oz. odstop ministra Petra Gašperšiča, državnega sekretarja Metoda Dragonje in nadzornikov SDH.             

Po informacijah, s katerimi je po zaključku skupščine delničarjev razpolagal Šik, blokada še vedno traja, po vrnitvi na sedež družbe pa bodo tudi ugotovili, kakšno je dejansko stanje. Kot je opozoril Šik, so o dogodku danes nemudoma obvestili poslovne stranke in javnost, sestal pa se je tudi krizni štab, da bi ugotovil, kakšne so alternativne možnosti, da bi delo vendarle steklo. Sestali so se tudi uprava, oba reprezentativna sindikata in svet delavcev, ki so ugotovili, da nobeden od déležnikov ni prejel nobene napovedi o blokadi. Zato so ocenili, da gre za spontani upor delavcev, »in seveda so se vsi skupaj zavzeli, da bodo poskušali skozi dialog prepričati delavce, da blokado umaknejo in da se vzpostavi normalno stanje«.

Šik je priznal, da gre za poslovno škodo za luko, in izrazil prepričanje, »da se bo vodstvo družbe, zdaj ko je skupščine konec, skoncentriralo zgolj in samo na ta problem in ga poskušalo čim prej razrešiti«. O tem posredno priča tudi ravnanje predsednika uprave Draga Matića, ki je po koncu skupščine odšel v naglici in brez izjav.

Prav tako so se izjavam v zvezi z izplačilom dividend izognili predstavniki Slovenskega državnega holdinga (SDH) in novinarje napotili na službo za odnose z javnostjo. Med glavnimi očitki SDH upravi luke je bil nizek donos družbe, zato je prisotne na skupščini presenetil protipredlog o bistvenem povišanju deleža dobička, namenjenega izplačilu dividend.

Deli s prijatelji