V PRISILNI PORAVNAVI

Skupščina Gradis G danes o dokapitalizaciji družbe

Objavljeno 14. avgust 2012 09.05 | Posodobljeno 14. avgust 2012 09.05 | Piše: P. J., STA

Za uspešno finančno prestrukturiranje je potrebna pretvorba vsaj za skupno 2,5 milijona evrov terjatev.

Gradis je šel v stečaj

LJUBLJANA – Delničarji družbe Gradis skupina G, ki je prisilni poravnavi, bodo danes na skupščini odločali o predlogu za dokapitalizacijo družbe s konverzijo navadnih in zavarovanih terjatev v osnovni kapital. Za uspešno finančno prestrukturiranje je potrebna pretvorba vsaj za skupno 2,5 milijona evrov terjatev.

Bodo izdali nove delnice?

Kot je razvidno iz sklica skupščine, bi družba za izvedbo povečanja osnovnega kapitala izdala nove delnice. Pripadajoči znesek osnovnega kapitala na eno kosovno delnico bi bil okoli 41,73 evra. Vsak upnik, ki bi za namen povečanja osnovnega kapitala prenesel svojo navadno ali zavarovano terjatev na družbo, bi za en evro terjatve pridobil 0,005 kosovne delnice oziroma za 200 evrov terjatve eno novo delnico.

Družba bi izdala toliko delnic, kolikor bi jih upniki vpisali in vplačali s prenosom terjatev. Rok za vpis in vplačilo novih delnic bi bil mesec dni po objavi poziva upnikom. Najnižji skupni znesek navadnih ali zavarovanih terjatev, ki jih morajo upniki prenesti na družbo kot stvarni vložek, da bi bilo mogoče uspešno uresničiti dolžnikovo finančno prestrukturiranje, je 2,5 milijona evrov.

Čeprav so ustvarili dobiček, imajo še vedno izgubo

Gradis skupina G, ki je v prisilni poravnavi od 16. aprila letos, je upnikom v načrtu finančnega prestrukturiranja ponudil bodisi omenjeno konverzijo terjatev v kapital ali 54-odstotno poplačilo najkasneje v štirih letih od pravnomočno potrjeno prisilne poravnave. V prisilni poravnavi je bilo priznanih za 206,43 milijona evrov terjatev.

Družba je glede na zadnje redno poročilo upravitelja Braneta Goršeta junija ustvarila okoli 10.000 evrov dobička, ima pa še vedno kumulativno izgubo v prvem polletju v višini okoli 63.000 evrov. Izguba je nastala predvsem v prvih treh mesecih, aprila se je zmanjšala, maja in junija pa je družba poslovala pozitivno. Junija je imela za 2,28 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, realizirala pa jih je pri projektih Tehnološki park, izgradnja mostu in križišča Njegoševa-Roška in Štajerska cesta, je razvidno iz poročila.

Deli s prijatelji