IZGUBA

Skupina Žito z izgubo, cene moke so že povišali

Objavljeno 30. avgust 2012 13.26 | Posodobljeno 30. avgust 2012 13.26 | Piše: S. J., STA

Žito visoke cene surovin silijo v podražitve.

Visoke cene surovin povzročajo višje stroške, ki silijo v podražitve.

LJUBLJANA – Skupina Žito je v polletju ustvarila 54,1 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je odstotek več kot leto pred tem. Izguba skupine je dosegla 377.000 evrov, izguba družbe pa 202.000 evrov. Žito se zaradi visokih cen surovin sooča z višjimi stroški, ki silijo v podražitve. Vodstvo zato napoveduje dodatno znižanje stroškov poslovanja.

Na tujih trgih bolje kot lani

Kosmati donos iz poslovanja skupine Žito je znašal 55,6 milijona evrov. Skupina Žito je na slovenskem trgu ustvarila 1,6 odstotka manj prihodkov kot v istem obdobju lani, medtem ko se je prodaja na tujih trgih povečala za tri odstotke, so danes sporočili iz Žita. S poslovanjem se je v sredo seznanil nadzorni svet.

Poslovanje skupine Žito je posebej v drugem četrtletju zaznamovalo upadanje kupne moči, kar se kaže tudi v spremenjenih nakupnih navadah pri hrani in pijači. Opaziti je vse več varčevanja in poseganja po nižjecenovnih izdelkih.

Po podatkih Urada RS za makroekonomske analize in razvoj upada tudi celoten realni prihodek od prodaje v trgovini z živili, s pijačami in tobakom, ki se je v prvih petih mesecih letošnjega leta znižal za 5,3 odstotka v primerjavi z istim obdobjem lani.

Suša ni prizanesla

Poslovanje skupine Žito so zaznamovale tudi razmere na surovinskem trgu, kjer je trend naraščanja cen osnovnih surovin prisoten že nekaj časa. Junij in julij sta bila dodatno v znamenju suše, ne le v Sloveniji, temveč predvsem pri glavnih pridelovalcih žit.

Izjemno visoke cene Žitovih strateških surovin na svetovnih trgih pomenijo visoke nabavne stroške za Žito, posledično pa to vpliva tudi na cene končnih proizvodov ter na samo poslovanje in dobiček, poudarjajo v družbi in dodajajo, da se je cena pšenice na svetovnih borzah v obdobju med majem in avgustom zvišala za 40 odstotkov.

Predsednik uprave Žita Janez Bojc težko napoveduje, ker se bodo cene pšenice, ki se v zadnjih dneh tudi na svetovnem trgu precej višajo, ustavile, saj se žetev v Evropi še ni zaključila. Enako po njegovih besedah velja za ceno koruze, ki se bo odkupovala šele jeseni. Že zdaj pa je jasno, tako Bojc, da bo zaradi suše tudi tu cena višja.

»Vsekakor ves čas spremljamo dogajanja tudi na svetovnem trgu. Korekcije prodajnih cen poskušamo za zdaj omejiti z optimizacijo prodajnih poti, iskanjem novih nabavnih virov, optimizacijo naročil dobaviteljem in strateškim sodelovanjem s posameznimi dobavitelji, vendar vsega na ta način ne bomo morali amortizirati,« priznava Bojc.

V avgustu cene moke dvignili za 15 odstotkov

Žito je bilo cene moke že primorano povišati v avgustu, in sicer za do 15 odstotkov. V skladu s tem se ne bo mogoče izogniti podražitvam kruha.

»Glede na trenutno nepredvidljivo gospodarsko stanje in dogajanja na surovinskem trgu smo v upravi skupine Žito že morali sprejeti rebalans načrta, s katerim bomo dodatno znižali stroške poslovanja,« je pojasnil Bojc, ki je funkcijo predsednika uprave nastopil 14. julija.

Z rebalansom želi uprava do konca leta 2012 prihraniti dva milijona evrov in tako doseči pozitiven poslovni izid. »Zaradi razmer na trgu bomo v skupini Žito morali poseči tudi v obstoječo strategijo in spremembe sprejeti do konca tega leta,« je še dejal Bojc.

Deli s prijatelji