IZGUBA

Skupina Sava v rdečih številkah

Objavljeno 29. avgust 2014 19.01 | Posodobljeno 29. avgust 2014 19.01 | Piše: STA, Ma. F.

Izgubo iz poslovanja je skupina Sava v prvem polletju precej znižala, in sicer za 71,8 odstotka na 1,1 milijona evrov.

LJUBLJANA – Skupina Sava je v prvem letošnjem polletju ustvarila 28,4 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je pet odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju in odstotek manj od načrtov. Čista izguba se je na letni ravni le malenkost povečala, in sicer s 5,99 milijona evrov na 6,05 milijona evrov, so danes objavili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Izgubo iz poslovanja je skupina Sava v prvem polletju precej znižala, in sicer za 71,8 odstotka na 1,1 milijona evrov. Bila je tudi »pomembno nižja od načrtovane, kar je posledica optimizacije poslovanja«, so zapisali v podjetju.

Matična družba Sava je prvih šestih mesecih letos ustvarila 441.000 evrov prihodkov od prodaje, kar je 52,4 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju.

Neugodne gospodarske razmere

Ustvarili so 4,5 milijona evrov čiste izgube, potem ko so imeli v enakem lanskem obdobju 17,8 milijona evrov čistega dobička, 2,95 milijona evrov dobička iz poslovanja v prvem polletju lani pa se je v enakem letošnjem obdobju prelevilo v 1,01 milijona evrov izgube iz poslovanja.

»V dejavnosti turizem neugodne gospodarske razmere še vedno vplivajo na poslovno uspešnost. Nove smernice turističnega povpraševanja se kažejo v zmanjševanju individualnih gostov, manjša pa je tudi zunajpenzionska poraba. Prilagajanje prodajne in stroškovne politike se izraža v obliki intenzivnega nastopa na predstavitvenih sejmih, razvoja novih produktov na segmentu zdravstvenega turizma in agresivnejše politike cen na trgu,« so pojasnili.

V podjetju so ocenili, da je bilo poslovanje skupine in matične družbe v prvem polletju glede na nadaljevanje neugodnih gospodarskih razmer v začrtanih okvirih.
 

Deli s prijatelji