POSLOVANJE

Skupina NLB v devetmesečju povečala dobiček po davkih

Objavljeno 30. november 2015 19.45 | Posodobljeno 30. november 2015 19.45 | Piše: STA, Mo. S.

Kljub nekoliko slabšim izidom iz rednega poslovanja je skupina nevtralizirala učinke enkratnih dogodkov.

NLB.

LJUBLJANA – Skupina NLB je v prvih devetih mesecih letos v primerjavi z istim obdobjem lani povečala dobiček po davkih za 62 odstotkov, na 77,67 milijona evrov. V NLB je ta ostal na približno enaki ravni, pri 50,25 milijona evrov. Letošnje poslovanje je stabilno in pozitivno, so danes sporočili iz banke.

Čisti prihodki skupine so se v primerjalnem obdobju zmanjšali za pet odstotkov, na 363,14 milijona evrov. Stroški so se znižali za tri odstotke in dosegli 216,94 milijona evrov. Dobiček pred rezervacijami in oslabitvami se je zmanjšal za osem odstotkov, na 146,21 milijona evrov. Oslabitve in rezervacije so se zmanjšale za 44 odstotkov, na 60,94 milijona evrov.

Izid skupine iz rednega poslovanja brez upoštevanja enkratnih učinkov poslovanja je bil višji za dobrih 19 milijonov evrov. Kljub nekoliko slabšim izidom iz rednega poslovanja je skupina nevtralizirala učinke enkratnih dogodkov. Te letos predstavljajo negativne tečajne razlike zaradi spremembe tečaja švicarskega franka in realizirani dobički od prodaje dolžniških vrednostnih papirjev, lani pa predvsem pozitivni učinki od prodaje dolžniških in lastniških vrednostnih papirjev, so pojasnili.

Brez upoštevanja enkratnih učinkov poslovanja se je izid pred oslabitvami in rezervacijami v primerjalnem obdobju izboljšal za 14 odstotkov. K izboljšanju so najbolj prispevali večji neto obrestni prihodki (7,7 milijona evrov) zaradi višjih obrestnih marž bančnih članic NLB-skupine in stabilnih obrestnih marž NLB ter nižji stroški poslovanja. Prihodki iz provizij so stabilni.

Bruto slaba posojila so se v primerjavi s koncem leta 2014 zmanjšala za 343,1 milijona evrov, s čimer je skupina zmanjšala delež bruto slabih kreditov v vseh kreditih za 2,9 odstotne točke, na 22,2 odstotka. Pokritje slabih kreditov z oslabitvami in rezervacijami znaša 69,1 odstotka.

Novoodobreni krediti prebivalstvu: 325,6 milijona evrov

Na izid skupine je najbolj vplival rezultat poslovanja banke. V preučevanem obdobju so vse strateške članice skupine dosegle dobiček, ki se je bistveno izboljšal. Nestrateške pa so, razen NLB Leasinga Ljubljana, poslovale z izgubo. NLB tako nadaljuje aktivnosti dezinvestiranja vseh nestrateških članic, kar vključuje redna poplačila in druge možnosti dezinvestiranja.

Krčenje kreditne aktivnosti se nadaljuje zlasti v segmentu gospodarstva, bruto krediti prebivalstvu pa naraščajo. V devetih mesecih je NLB odobril za 378 milijonov evrov novih kreditov gospodarstvu, od tega 257,8 milijona evrov dolgoročnih. Novoodobreni krediti prebivalstvu znašajo 325,6 milijona evrov, od tega obsegajo 58 odstotkov potrošniški in 42 odstotkov stanovanjski krediti.

Bilančna vsota banke in skupine se je znižala. Od konca lanskega leta do konca septembra je skupini upadla za odstotek, na 11,77 milijarde evrov, v NLB pa za dva odstotka, na 8,71 milijarde evrov.

Deli s prijatelji