POLLETJE

Skupina Gorenje z izgubo, a manjšo kot lani

Objavljeno 30. avgust 2013 13.17 | Posodobljeno 30. avgust 2013 13.17 | Piše: STA, T. L.

Polletni prihodki skupine so znašali dobrih 590 milijonov evrov, kar je 2,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

VELENJE – Skupina Gorenje je ob polletju poslovala z izgubo 7,8 milijona evrov, kar je skladno z načrtovano letno dinamiko. Na izgubo so močno vplivale tečajne razlike. Polletni prihodki skupine so znašali dobrih 590 milijonov evrov, kar je za 2,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, so danes sporočili iz Gorenja.

Na poslovanje skupine Gorenje v prvi polovici letošnjega leta so vplivali štirje ključni dejavniki: 1,2-odstotni padec evropskega trga gospodinjskih aparatov, slabitev nekaterih valut nasproti evru, predvsem ruskega rublja, švedske krone, srbskega dinarja in avstralskega dolarja, aktivnosti in investicije, povezane s strateškimi selitvami proizvodnje, ter slabitev nekaterih naložb.

Kljub šibkemu povpraševanju povečali prodajo

Predsednik uprave Franjo Bobinac je povedal, da se je v nasprotju z napovedmi z začetka leta trg bele tehnike v Evropi v prvi polovici leta skrčil in trend šibkega povpraševanja po gospodinjskih aparatih se nadaljuje. Kljub temu so po njegovi oceni uspeli povečati prodajo v temeljni dejavnosti, izboljšati njeno geografsko in produktno strukturo ter povečati tržne deleže.

»Veliko breme za poslovanje v prvi polovici leta so bili tečajna nihanja in strateške selitve proizvodnje, zaradi katerih je treba zagotoviti varnostne zaloge, dokler niso vsi procesi selitev zaključeni, imamo dvojne ekipe zaposlenih. Na doseganje letošnjega načrta pa bodo vplivale tudi slabitve iz odprodaje proizvodnje pohištva in nekaterih finančnih naložb. Obsega teh zaradi različnih dejavnikov še ni mogoče dovolj natančno oceniti, bo pa znan do konca leta,« je dejal Bobinac.

Skupina Gorenje trenutno izvaja zaključno fazo prestrukturiranja proizvodnih lokacij. V poletnih mesecih je izpeljala še zadnji prenos proizvodnje in v naslednjih dneh bo v Velenju začela redno proizvodnjo pomivalnih strojev, preseljenih iz Švedske. Gorenje bo tako prvič v svoji 63-letni zgodovini v Velenju proizvajalo pomivalne stroje.

Izdelki za dom z višjimi prihodki in večjim tržnim deležem

Kot ocenjujejo v Gorenju, so nižji prihodki posledica manjšega obsega poslovanja s področij ekologija in portfeljske naložbe. V temeljni dejavnosti izdelki za dom, s katero Gorenje ustvari že dobrih 85 odstotkov vseh prihodkov, pa je družba kljub padcu evropskega trga ustvarila za 0,9 odstotka višje prihodke in povečala tržne deleže. Brez upoštevanja negativnega vpliva tečajnih razlik bi bila organska rast prihodkov, ustvarjenih s prodajo izdelkov za dom, 1,4-odstotna. Rast je Gorenje doseglo predvsem na račun prodaje v vzhodni Evropi.

Višji prihodki ustvarjeni tudi v Sloveniji

Gorenjeva prodaja v vzhodni Evropi se je v prvi polovici leta glede na enako obdobje lani organsko povečala za 7,6 odstotka, vendar je zaradi negativnih tečajnih razlik rast bila 7,1-odstotna. Višje prihodke je skupina tako ustvarila v Rusiji, Ukrajini, Sloveniji in na Hrvaškem, a tudi v Nemčiji, ki je poleg Rusije eden največjih in najpomembnejših trgov za skupino.

S povečanjem prodaje je Gorenje okrepilo svoj položaj v Evropi in tržni delež povečalo za 0,29 odstotne točke na 3,56 odstotka.

Manjšo prodajo kot v prvi polovici lanskega leta pa ima Gorenje v zahodni Evropi, kar je posledica slabših razmer na teh trgih. Nižja, in sicer za 7,5 odstotka, je bila tudi prodaja zunaj Evrope, in to predvsem zaradi manjšega obsega industrijskih poslov v ZDA in Avstraliji. Na avstralskem trgu je bilo poslovanje poleg tega pod pritiskom valutnih nihanj. Brez upoštevanja tečajnih razlik bi bil padec prodaje na neevropskih trgih petodstoten.

Višja prodaja v vzhodni Evropi in boljša produktna struktura prodaje – povečala se je prodaja dobičkonosnejših skupin aparatov (mali gospodinjski aparati in kuhalni aparati) – sta skupaj z uspešnim dezinvestiranjem poslovno nepotrebnega premoženja pozitivno vplivali na dobiček iz poslovanja (EBIT), ki je znašal 15,5 milijona evrov in je skladen z načrtom. Če ne bi bilo negativnih tečajnih razlik, bi bil dobiček iz poslovanja višji za 2,4 milijona evrov in s tem bi se marža EBIT, ki je znašala 2,6 odstotka, izboljšala za 0,4 odstotne točke.

Zaradi nižjega obsega drugih prihodkov, višjih stroškov logistike in gibanj stroškov dela pa je bil EBIT za 27,3 odstotka nižji od doseženega v lanskem prvem polletju. Ker v prvi polovici leta vsi procesi selitev proizvodnje še niso bili zaključeni, je bilo na lokaciji v Velenju več zaposlenih od dejanskih potreb, zaradi česar so nastali dodatni stroški dela. So pa bili stroški dela v polletju že za 1,9 odstotka nižji kot v primerljivem obdobju lani

Umik iz proizvodnje pohištva

Na področju dezinvestiranja poslovno nepotrebnega premoženja je skupina Gorenje dosegla dobre rezultate in presegla letni načrt na tem področju. Med drugim se je umaknila iz proizvodnje pohištva, ki je zadnjih nekaj let poslovalo negativno in s tem bremenilo poslovanje celotne skupine. Dokončni učinki umika iz dejavnosti proizvodnje pohištva bodo znani do konca leta. Skupina je odprodala tudi nekaj velikih nepremičnin v Sloveniji, na Švedskem, Franciji in na Češkem. Prilive, ustvarjene z dezinvestiranjem, je namenila razdolževanju.

Deli s prijatelji