PRAZNIK

Škupanje v Beli krajini

Objavljeno 20. september 2013 22.51 | Posodobljeno 20. september 2013 22.51 | Piše: Drago Vovk

Pri Nemaničevih se je delalo, pelo in pilo, jedlo in igralo.

Za dobro razpoloženje na škupanju so poskrbeli tudi harmonikarski legendi Franc Potočar in Slavko Plut ter pevec Alojz Gorenc. Foto: Drago Vovk

»Letos sva že dvanajstič požela rž, jo zmlatila na star način, zatem smo jo prečesali, zložili v snope, in škupa za strehe je pripravljena. Takšno opravilo terja nemalo truda, brez pridnih rok naših prijateljev tega ne bi zmogla. Ker pa po vsakem večjem delu pride zaključek, se je spodobilo, da smo se tudi to popoldne poveselili še na likofu, nazdravili, zapeli in prisluhnili glasbenikom, ki so nam lepšali in lajšali že delo ter so ostali z nami tudi to čudovito sončno popoldne,« sta letošnje škupanje na svoji kmetiji na Lokvici pri Metliki opisala Marija in Oto Nemanič.

Ona drži vse vajeti kmetije v svojih rokah, on pa je tudi ljudski godec, zelo rad zaigra na orglice in je član več godčevskih skupin. Tokrat sta pripravila velik delovni in godčevski praznik; po večurnem pripravljanju in shranjevanju snopov za izdelavo slamnate strehe sta pripravila še nadvse prijetno druženje z značilno belokranjsko hrano in raznoliko glasbo. Ob jedeh – seveda ni manjkalo pogače in pečenega jagenjčka ter pijače, največje povpraševanje pa je bilo po sladkem moštu mlade portugalke – so peli in igrali ženski pevski zbor Zimzelen pod vodstvom zborovodje Staneta Pečka, Preloški muzikanti, okteta Janževo iz domačega kraja in Vitis iz bližnje Metlike, Klapa More iz Splita in mešani pevski zbor KUD Dolenjske Toplice, za ples pa so kot že večkrat ob tej priložnosti poskrbeli še vedno veseli Zasavci.

Deli s prijatelji