RDEČI PETELIN

Škufčevima ogenj vzel hišo, prihranke in psa

Objavljeno 15. november 2012 12.03 | Posodobljeno 15. november 2012 12.03 | Piše: Aleksander Brudar

Zakonca sta živela v starem vikendu in ga počasi obnavljala.

To je ostalo od že skoraj dokončane hiše (foto: Marko Feist).

BREZOVI DOL – Andreja in Vinko Škufca, ki živita v slikoviti dolenjski vasici Brezovi Dol, sta v torek lahko le nemočno opazovala, kako jima ognjeni zublji uničujejo vse, kar sta v teh letih ustvarila. Požar, ki naj bi ga zanetil kratki stik na električni napeljavi, jima je uničil hiško, ki stoji na vrhu tamkajšnjega hriba. Pogled nanjo lahko pretrese še tako močnega človeka, po ognjeni stihiji so ostali le še goli zidovi. Vinko, ki tragičnega torkovega dopoldneva tako kot Andreja ne bo pozabil nikoli, se je s solzami v očeh spominjal, kako se je vse skupaj začelo. Takrat je bil v garaži, ki stoji poleg hiše. Ob prižganem delovnem stroju je kar naenkrat zmanjkalo elektrike. Glede na to, da se je to, kot pravi, v zadnjih tednih večkrat zgodilo, je mislil, da se bo elektrika slej kot prej vrnila. A se ni, saj je očitno kratki stik že povzročil požar, ki pa ga sam iz delavnice sploh ni opazil. Na ognjene zublje ga je opozorila soseda, a takrat je bilo za kakršnokoli ukrepanje na žalost prepozno.

»Tudi če bi bili gasilci tisti moment tukaj, ne bi mogli nič več narediti,« dodaja in se nato spominja: »Ogenj je šel ven direktno skozi vhodna vrata, ki so bila na stežaj odprta. Vse skupaj je tako gorelo kot lesena bakla.« Ostrešje je bilo leseno, nad njim pa kovinska streha. »Če bi bili cegli, bi zgorela streha. Najbrž bi spalnica ostala cela. Ogenj se namreč ni mogel širiti drugam, kot da se je v spodnje prostore. Šel je tja, kjer je lahko,« ob tem dodaja pretresena Andreja, ki nikakor ne more pozabiti na svoji dve psički, ki požara nista preživeli. »Skrili sta se v kopalnico pod omarico. Ogenj ju sicer ni zajel, a sta se zadušili. Grozno je bilo, saj so zaradi vročine pokale tudi ploščice in ostali sta zasuti. Enemu psu se je medtem uspelo rešiti,« je v joku razlagala Andreja. Za hišo sta imela zakonca tudi nekaj zajcev. Vsi razen enega ognjenih zubljev prav tako niso preživeli. »Zajce sem gledal – prav v živo so se cvrli. Grozno je bilo,« ob tem dodaja Vinko.

Ogenj jima je vzel prihranke

Da bo tragedija še hujša, sta Andreja in Vinko v hiši imela spravljen ves gradbeni material, od ploščic za vso hišo, izolacije, pregradnih plošč, do lepila. Načrtovala sta namreč dokončanje še druge polovice hiše, saj sta jo postopno obnavljala. Andreja je razložila, da je bil tukaj včasih lesen vikend njene tašče, ki je prav tako pretresena nad tragedijo. Sprva v njem ni bilo ne elektrike ne vode, tako da sta ga najprej izolirala, sosed pa jima je pozneje napeljal elektriko. S pomočjo njenih staršev jima je hiško tako počasi uspelo do polovice prenoviti.

Da bi se, kot pravi Andreja, zadeva čim prej premaknila, je nato vzela kredit, da bi dokončala še drugo polovico hiške. »Toliko se je mož matral. Čisto vse je sam naredil,« pravi in dodaja, da je požar zdaj vzel vse, kar sta imela. Poleg tega mora še dve leti plačevati okoli 400 evrov na mesec za kredit, ki ga je vzela prav za material. V hiši pa nista izgubila samo tega in vsega, kar imata, kot pravi sogovornica, doma vsak normalen človek: hladilni skrinji, nov hladilnik, televizor, kuhalno ploščo, telefone, kamere, ampak tudi škatlo, v kateri je bil shranjen denar.

Pretreseni Vinko, ki je že več mesecev brezposeln, je pred dvema mesecema prodal večji gradbeni stroj in skupaj s prejšnjimi prihranki se je nabralo 10.000 evrov. Kot pravi, jih je nameraval porabiti za dokončanje druge polovice hiše oziroma če bi se jima kaj zalomilo. »A ostal sem tudi brez tega,« dodaja. »To je bila tako presušena hiša, da je gorela kot bakla! « še pravi Andreja.

Sosedje in občina 
pomagajo

Pretresenemu paru so takoj po požaru na pomoč priskočili sosedje. V vasi dobro vedo, kaj pomeni, če ti ognjeni zublji uničijo vse premoženje, saj sta pred leti le par metrov stran podobno zgoreli še dve stanovanjski hiši. Pri njih so se tako med drugim takoj oglasili mladi fantje, ki so pomagali pri čiščenju hiše. »Gorelo je tako, kot da bi z bencinom polil,« se spominja David, ki smo ga ujeli med metanjem od požara uničenega gradbenega materiala v veliko prikolico. »Že v torek smo eno tako prikolico odpeljali,« še dodaja. »Sosedje so takoj prišli na pomoč. Prinesli so obleko, nekateri bodo celo dopust vzeli, da bodo pomagali. Hvala bogu, da nama je sosed odstopil svoj vikend, tako da sva lahko na toplem. On živi v Ljubljani in nama je vikend odstopil, dokler ne bova lahko šla nazaj v hišo,« razlaga Andreja. Zelo na roko ji je šel tudi njen delodajalec, saj ji je do konca tega tedna omogočil izredni dopust.

Na vprašanje, kako jima lahko pomagajo tudi drugi, je odgovorila, da prej kot obleko ali druge osnovne življenjske potrebščine potrebujeta gradbeni material. »Pred zimo moramo zaščititi hišo, saj nam bo sicer hudič še te zidove vzel,« pravi in dodaja: »Tudi če nama samo en žakelj cementa dajo, bo dovolj. Do zime moramo to urediti.« Župan občine Ivančna Gorice Dušan Strnad je ob tem dejal, da so takoj stopili v stik s Krajevno skupnostjo Ambrus, da bodo odprli posebni račun, na katerega se bo lahko nakazalo denar. V občini bodo že ta konec tedna zakoncema pomagali s posebno delovno akcijo. Iz občinskega sklada za finančno pomoč pa bodo družini na začetku nakazali 5000 evrov. 

Deli s prijatelji