NE RAZKRIVA

Skrivnostni Janša

Objavljeno 09. maj 2014 09.27 | Posodobljeno 09. maj 2014 09.27 | Piše: Mo. S.

Predsednik SDS Janez Janša o morebitnem sodelovanju v novi koaliciji: »To je problem za tiste, ki imajo štiri ali pet poslancev, ne za nas.«

Janez Janša.

LJUBLJANA – Po četrtkovem vročanju sodbe prvaku Janezu Janši, ki naj bi potekala prek njegovega odvetnika Francija Matoza,image je Janša v Odmevih ostal skrivnosten. »Sodba mi je bila vročena na enak način kot obljuba nagrade: ob neugotovljenem času na neugotovljenem kraju na neugotovljen komunikacijski način …« je povedal in dodal, da v razvitih demokracijah ljudi ne obsojajo brez dokazov. »Gre za popolno pravno skrpucalo, ki bo na neki instanci padlo,« meni.

Ker se bližajo parlamentarne volitve, postajajo vse zanimivejša tudi vprašanja o sestavljanju nove koalicije in vlade. Janša ob tem poudarja, da je predsednik stranke, ki je bil demokratično izvoljen na kongresu, in predsednik stranke, ki je trenutno »še enkrat večja od druge največje stranke v parlamentu«. Pravi, da ima njegova stranka večjo podporo kot pa slovensko sodstvo, da v stranki ni samo on in da bo stranka to preizkušnjo preživela ter se le še bolj okrepila, kar lahko vidi že zdaj, saj da se pristopne izjave kar usipavajo.

Žal mu je za obstoječi volilni sistem

Prepričan je, da bodo volitve junija, se pa vse skupaj lahko zaplete z nagajanjem, kar bi bilo predlaganje novega mandatarja. Predlaga, da se v času pred volitvami sprejme še zakon o zlatem fiskalnem pravilu in skrajšanje rokov sestavljanja nove vlade. SDS kandidata za mandatarja ne bo predlagal, je pa Janši žal, da se bo o novem odločalo po enakem volilnem sistemu kot do zdaj.

Meni, da bi volitve lahko izpeljali v zgolj dveh delih, evropske in referendum 25. maja, lokalne in parlamentarne pa jeseni. »To se lahko dogaja le v državi, kjer tisti, ki delajo poteze, gledajo le na lasten interes,« dodaja. Vprašanje o tem, s kom bi v koaliciji sodeloval, se mu zdi nenavadno. »Slovenija je poseben prostor, kjer se to vprašanje naslavlja na največjo stranke. To je problem za tiste, ki imajo štiri ali pet poslancev, ne za nas,« je še povedal.

Napaka vlade

»Ta vlada, ki se poslavlja, je Slovenijo v letu in nekaj dneh zadolževala s hitrostjo več kot milijon evrov na uro, za več kot osem milijard nas je zadolžila, kar je daleč največja hitrost v primerjavi s svetom,« je poudaril. »Njen argument je, da smo se s tem rešili trojke, ta denar pa bo treba vrniti, ker tisti, ki so nam ga posodili, postavljajo pogoje.« Meni tudi, da je odhajajoča vlada naredila veliko napako, ker ni sprejela denarja za sanacijo bančnega sistema iz evropskega mehanizma za reševanje bank.

Deli s prijatelji