ZOO ŽALUJE

Skrivnostna smrt žirafka Reinholda

Objavljeno 26. april 2016 18.45 | Posodobljeno 26. april 2016 18.45 | Piše: Ajda Janovsky

Največji in najbolj učljivi žirafji samec v ZOO Ljubljana poginil v noči na soboto.

LJUBLJANA – Živalski vrt pod Rožnikom je ovit v žalost. V tragični nesreči v noči na soboto so izgubili Reinholda, najstarejšega, najmogočnejšega in izjemno bistrega žirafca podvrste rothschild, ki je bil s svojimi izjemnimi lastnostmi njihov ponos.

Skrivnostna nesreča

Oskrbniki so Reinholda našli mrtvega v soboto zjutraj. Patomorfološka raztelesba, ki so jo opravili strokovnjaki veterinarske fakultete, je pokazala poškodbe na glavi in zvin zadnje desne noge, a okoliščine, v katerih je poginil, so skrivnostne. Jasno je, da je ponoči začela iztekati voda pri napajalniku v boksu. Žirafcu je najverjetneje spodrsnilo na mokrih in zato spolzkih tleh, pri čemer si je poškodoval nogo in se najverjetneje močno udaril z glavo v leseno steno boksa, smrt pa bi lahko nastopila tudi zaradi stresa. »Žirafe so nagnjene k stresu, ta je zanje lahko smrt. Zato ni nujno, da je bil kriv udarec,« pojasnjuje direktorica živalskega vrta Zdenka Ban Fischinger. »Znaki stresa so bili prisotni, vendar ne moremo potrditi, da je bil to edini vzrok. Prisotne so bile tako poškodbe kot tudi znaki stresa, ki so se, predvidevam, začeli že, ko je začela uhajati voda,« potrjuje tudi veterinar Pavel Kvapil. Do petka bodo znani rezultati histoloških in mikrobioloških raziskav, vendar te, meni veterinar, najverjetneje ne bodo povedale nič novega o vzroku smrti.

Ponos živalskega vrta

Zaposleni v ZOO Ljubljana so zaradi nepričakovanega odhoda žirafca močno pretreseni. »Za vse nas je izguba nepričakovana. Vsi smo bili v šoku,« pravi vodja oskrbnikov Robert Prašnikar. Čeprav je Reinhold prispel v ljubljanski živalski vrt šele leta 2011, že kot odrasla žirafa, je nemudoma osvojil srca zaposlenih. Kljub za žirafje samce kritično visoki starosti 14 let – povprečna življenjska doba žirafcev je okoli 12 let – je bil izjemno vitalen in največji med vsemi štirimi žirafami v ogradi. »Bil je v izjemno dobri kondiciji. Vedno smo se postavljali, kadar smo dobili kake obiske iz drugih živalskih vrtov, smo ga radi pokazali, v kako dobri kondiciji je,« pripomni oskrbnik. Gala, Rastka in Cvetka je prekašal tudi po bistrosti – tako imenovanega tarčanja, posebne tehnike učenja, ki jo uporabljajo v ljubljanskem živalskem vrtu, se je naučil v rekordnem času. »Bil je najbolj učljiv med žirafami, ki jih imamo tu.«

Frajer
 med žirafci

Kot vsi žirafci je bil tudi Reinhold nekoliko plahe narave in so ga prestrašili nenadni gibi ali zvoki, vendar ne v domači ogradi. Po besedah oskrbnika je bil alfa samec v čredi. Tehtal je 1167 kilogramov. Kadar si je želel zasesti določen prostor v ogradi, ga je dobil – preostali trije so se mu spoštljivo odmaknili. V slovenskem živalskem vrtu naslednikov ni imel, je pa svoje gene najverjetneje predal naprej med bivanjem v madžarskem živalskem vrtu ZOO Sosto, od koder se je pred petimi leti preselil v Slovenijo. Še posebno žalostno je, da je poginil kmalu po svojem rojstnem dnevu, ki ga je imel 11. aprila. »Pogrešamo vsako našo žival, posebno ko jo tako izgubimo. Če je bolehna, je drugače. Najslabše je takole, ko izgubiš zdravo, markantno žival v čredi, to te najbolj prizadene,« pravi Prašnikar.

Zaposleni so takoj po odkritju poginotja Reinholda preverili zdravstveno stanje drugih treh žirafcev, Gala, Rastka in Cvetka, in ugotovili, da je dobro. Po prvem šoku, ki so ga doživeli ob smrti prijatelja, so si, pravi Prašnikar, zdaj že opomogli in se brezskrbno pasejo v popravljeni ogradi.

 

Deli s prijatelji