ODSTOPIL JULIJA

Skrivali Šoltesov odstop, bo septembra spet kandidiral?

Objavljeno 21. avgust 2014 23.51 | Posodobljeno 21. avgust 2014 23.51 | Piše: STA, A. K.

Šoltes je z mesta predsednika Verjamem odstopil kmalu po julijskih parlamentarnih volitvah.

Igor Šoltes.

LJUBLJANA – Po odstopu Igorja Šoltesa z mesta predsednika stranke Verjamem zaradi slabega rezultata na volitvah v DZ bodo novo vodstvo izbrali sredi septembra, napoveduje podpredsednik stranke Boštjan Horvat. Kot pravi, stranka ne bo nastopila na lokalnih volitvah, bo pa pripravila strategijo za prihodnje, saj so se zavezali, da ne bodo kratkotrajna zgodba.

Edini logični korak

Šoltes, ki je z mesta predsednika Verjamem odstopil kmalu po julijskih parlamentarnih volitvah, je dejal, da je pri takšnem volilnem rezultatu odstop edini logični in higienični korak, ki ga je treba storiti. Stranka je na volitvah namreč prejela 0,78 odstotka glasov, na majskih evropskih volitvah pa se je lista Igorja Šoltesa z 10,33-odstotno podporo uvrstila na tretje mesto, kar je Šoltesu kot nosilcu liste prineslo mesto evropskega poslanca.

Krivci za slabe rezultate

Po Šoltesovem mnenju je eden od razlogov za slab uspeh stranke Verjamem, ki je bila ustanovljena 4. junija, na državnozborskih volitvah časovna komponenta, saj so bile te kmalu po evropskih volitvah. Na nižjo podporo stranke pa da je vplivala tudi njegova prva napoved, da na parlamentarnih volitvah ne bo kandidiral, ki jo je pozneje sicer spremenil. Kot razlog za slab rezultat Šoltes prav tako navaja medijske diskreditacije in ustanovitev stranke SMC, ki je verjetno pobrala del glasov, ki so ga volivci na evropskih volitvah namenili Šoltesovi listi.

Pozvali ga bodo h kandidaturi

Po predsednikovem odstopu stranko do kongresa, na katerem bodo volili novo vodstvo, vodita njena podpredsednika Boštjan Horvat in Gregor Veličkov. Kot je pojasnil Horvat, nad Šoltesovim odstopom ni bil presenečen in je to po njegovem mnenju primerna in potrebna odločitev.

Po njegovih besedah še vedno obstaja možnost, da Šoltes na septembrskem kongresu za predsednika stranke ponovno kandidira, k čemur ga bodo tudi pozvali. Sam bi si ga želel na čelu stranke tudi v prihodnje, je pa to odvisno od Šoltesove odločitve. 

Deli s prijatelji