ZOBOBOL

Škrbast zaradi zobozdravnice

Objavljeno 09. marec 2012 11.02 | Posodobljeno 09. marec 2012 11.02 | Piše: N. Č. C.

Zobozdravnica bo zaradi kršitev odgovarjala zavarovalnici.

V torbi je bila tudi zobna proteza

BREŽICE – Jožetu Šepetavcu je maja 2009 – po končanem zdravljenju zob – novomeški zdravnik predlagal spodnjo kovinsko protezo z opornico. Točno dva meseca pozneje je Šepatavc že sedel pri zobozdravnici Liljani Nikolić iz Brežic in se dogovoril za izdelavo proteze. Opozorila ga je, da je čakalna doba do dve leti, če pa protezo želi takoj, jo mora plačati. »Bolečin nisem imel, počutil sem se dobro, imel sem zaupanje v zobozdravnico, pri kateri sem enkrat že bil in so mi jo nasploh priporočali, pa sem rekel, da bom počakal,« pripoveduje. Niti sanjalo se mu ni, da se bo njegovo čakanje tako zavleklo, da je danes še vedno brez proteze, vmes pa mu je tudi izpadel zob.

Med čakanjem umrli

Šepetavc se je večkrat oglasil pri zobozdravnici, maja lani pa je načel tudi debato o načrtovani izdelavi proteze, do katere naj bi bil upravičen julija. »Asistentka je vzela knjigo in rekla, da še nisem na vrsti. Pa da so vmes še dopusti in da me bodo po njih poklicali,« pripoveduje Šepetavc. A to se ni zgodilo. Novembra mu je bolni zob izpadel, zato je poklical zobozdravnico, naročila ga je za naslednji dan. A ko je prišel v ambulanto, je doživel hladen tuš. »Da še nisem na vrsti, da je čakalna doba tri leta in da tako piše tudi na vratih ordinacije. En pacient je medtem, ko je čakal na zobozdravnika, že umrl, pa me niso hoteli vpisati na njegovo mesto,« je razočaran Brežičan. Zdravnica mu je rekla, da imajo veliko ljudi, da imajo nekateri več popravil in zato dlje traja. »Če plačate, pridete takoj na vrsto, lahko pa greste tudi kam drugam!« Pacient, šokiran nad njeno izjavo, se je obrnil na območno enoto Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v Krškem. »Tam so ugotovili, da je prijavljena čakalna doba pri omenjeni zobozdravnici dve leti in da ima nezakonito napisano tri leta,« je povedal Šepetavc.

Kršitev pogodbe

Na območni enoti v Krškem so potrdili, da omenjena zobozdravnica v spornem obdobju ni zaprosila za podaljšanje čakalne dobe, na naše povpraševanje pa sploh ni odgovorila. Ko se je Šepetavc pritožil, je ZZZS od zobozdravnice terjal pojasnilo, ta pa je zaprosila za podaljšanje pogodbeno dogovorjene čakalne dobe. »Pred odločanjem o tem je nadzorni zobozdravnik pregledal njeno čakalno knjigo, ugotovil nepravilnosti in zdaj mora Nikolićeva čakalno knjigo ustrezno dopolniti in urediti,« so povedali v Krškem. »Izvajalec, pri katerem so bile ugotovljene kršitve pogodbenih obveznosti, je dolžan zavodu povrniti škodo ali pa plačati pogodbeno kazen,« so še povedali na ZZZS. »Kaj pa jaz, ki sem v resnici oškodovan?« se zaman sprašuje Šepetavc. »Moj cilj je bil, da bi zavarovalnica uredila, da bi prišel na vrsto in imel urejene zobe, ne pa, da bo zavarovalnica na moj račun dobila denar, jaz bom pa še naprej škrbast!«

Deli s prijatelji