MADŽARSKO PRILAŠČANJE

Skrajni madžarski desničarji hočejo slovensko ozemlje

Objavljeno 09. julij 2015 21.01 | Posodobljeno 21. julij 2015 18.14 | Piše: M. D.

Madžarska stranka Jobbik očitno spet steguje roke po slovenski zemlji: madžarska manjšina v Sloveniji s spornim zemljevidom javno propagira idejo velike Madžarske, odgovorni pa molčijo.

LJUBLJANA – Razočarani in jezni bralci so nas opozorili na »nedopustno kršitev madžarske manjšine«. Ta je v vabilu na proslavo ob dnevu narodne povezanosti 3. junija uporabila sporni zemljevid naše vzhodne sosede, ki propagira tako imenovano veliko Madžarsko. Ta zemljevid v deželo golaža namreč samovoljno prišteva še velik del slovenskega Prekmurja.

Kot opozarjajo bralci, madžarska manjšina v Sloveniji in konzularno predstavništvo Madžarske objavljata isti zemljevid, kot ga propagira madžarska fašistična stranka Jobbik.

Madžarski skrajni desničarji bi Prekmurje nazaj

Jobbik je madžarska skrajna desničarska stranka, ki je vidne rezultate po svoji ustanovitvi leta 2003 dosegla na volitvah v Evropski parlament leta 2009. Na parlamentarnih volitvah na Madžarskem v letu 2010 je Jobbik dobil 16,67 odstotka glasov in tako postal tretja največja stranka na Madžarskem.

Ideologija stranke je močno povezana z željo po ponovni vzpostavitvi velike Madžarske, izjave njenih članov pa so velikokrat obarvane z antisemitizmom. Da skrbi niso iz trte izvite, dokazuje Jobbik na facebooku. Nazadnje je javnost namreč pošteno razburkal leta 2012 z nagradno igro Zrušimo Trianon, njen namen pa je bil širiti idejo o veliki Madžarski.

image

Trianonska mirovna pogodba je bila po koncu prve svetovne vojne namreč sklenjena med antantnimi silami in Madžarsko, s katero se je ta kot poraženka morala odpovedati dvema tretjinama ozemlja. Predstavnik Jobbika v Szegedu Canad Segedi je takrat na facebooku zapisal, da je za sodelovanje v nagradni igri treba poslati fotografijo, ki obuja spomin na veliko Madžarsko, število všečkov pa bo odločilo zmagovalca. Bizarnosti nagradne igre je piko na i dala glavna nagrada – spomenik Trianonu, vreden 1000 evrov.

Odgovorni pa molčijo

»Širjenje o veliki Madžarski se dogaja na očeh javnosti, pa nihče ne ukrepa,« je zapisala ena od ogorčenih bralk. Seveda smo se za odzive in odgovore takoj obrnili na madžarsko veleposlaništvo v Sloveniji, pisali smo tudi konzularnemu predstavništvu Republike Madžarske, ki je objavilo sporno vabilo. Za mnenje smo prosili tudi slovensko manjšino na Madžarskem.

Edino na veleposlaništvu Madžarske v Sloveniji so nam obljubili odgovor, a ga tudi po treh tednih čakanja še nismo prejeli.

image

21. 7. 2015 Obvestilo uredništva

Iz Veleposlaništva Madžarske v Ljubljani so nas opozorili, da so nam odgovor pravočasno poslali še pred objavo članka in to tudi podkrepili z dokazom. Žal ga novinarka iz vzrokov, ki niso znani, v svoj inbox ni prejela. Vpletenim se zato opravičujemo za nevšečnosti. V nadaljevanju v celoti objavljamo pojasnilo madžarskega veleposlaništva:

»Novica, objavljena na časovnici Facebook strani, nima nobene povezave s stranko Jobbik.
 
Stranka Jobbik je na Madžarskem opozicijska stranka, od katere se madžarska vlada distancira.
 
Zemljevid, ki je viden na vabilu, ni prepovedan simbol in ga ni mogoče šteti za znak neke določene stranke. Podoba prikazuje zgodovinski zemljevid izpred leta 1920, ki ga je mogoče najti v številnih zgodovinskih atlasih. Zgodovinski zemljevidi pa se redno pojavljajo v najrazličnejših kontekstih, med drugim tudi v povezavi z Jugoslavijo na plakatih raznih prireditev. Organizatorji prireditve, vabilo katere je bilo objavljeno na Facebook strani, so v preteklih letih sicer uporabili drugačno grafično rešitev.
 
Prireditev, na katero se nanaša novica, ki jo je na svoji strani delila tudi konzularna pisarna, je potekala ob dnevu narodne povezanosti madžarskih skupnosti, ki živijo po celem svetu. Spominske dni, podobne temu, ki ga praznujemo Madžari, praznujejo tudi številne druge države, v katerih za to obstajajo zgodovinski razlogi.
 
Na podlagi pisma bralca lahko sklepamo, da gre za občutljivost na to vprašanje, kar je v prihodnje smiselno upoštevati in uporabiti grafično rešitev, ki ne bo povzročila podobnih nesporazumov.
 
V zvezi z vašim vprašanjem vas obveščamo, da se glede te zadeve na nas ni obrnila ne policija ne kdo drug.«

 

Deli s prijatelji