TERORISTI

Skrajneži do Ljubljane v treh avtih? Sova trdi: Slovenija je varna

Objavljeno 27. januar 2016 19.17 | Posodobljeno 27. januar 2016 19.17 | Piše: T. L.

Pisanje avstrijskega Die Presse o urjenju skrajnežev v bližini Ljubljane je naletelo na hladen odziv, Avstrijci pa vztrajajo: Dobili smo neuradno potrditev.

DUNAJ, LJUBLJANA – Po odmevnem članku v avstrijskem časniku Die Presse, da se v okolici Ljubljane srečujejo simpatizerji Islamske državeimage, je slovenska policija zatrdila, da ni sumov ali podatkov, da bi v Sloveniji obstajal center za urjenje islamskih skrajneževimage

Sova: Podatki ne kažejo, da Slovenija ne bi bila varna država

Z vprašanji smo se obrnili tudi na Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova), kjer so bili kratki: »Podatki, ki jih Slovenska obveščevalno-varnostna agencija pridobi z izvajanjem svojih zakonsko določenih nalog, so tajni v skladu s predpisi, dostop do njih je omejen, zato jih agencija ne sme posredovati v objavo ali javno komentirati. Agencija intenzivno spremlja izvore groženj in tveganj za slovensko nacionalno varnost ter pri tem sodeluje s pristojnimi domačimi in tujimi varnostnimi organi. Podatki in ugotovitve, s katerimi razpolaga agencija, ne kažejo na to, da Slovenija ne bi bila varna država.«

Die Presse pa je danes nadaljeval navajanje natančnejših informacij o srečanjih islamskih skrajnežev v bližini Ljubljane. V uvodu pišejo, da je pisanje o urjenju islamskih skrajnežev pri slovenskih oblasteh naletelo na hladen sprejem. Nato pa, da so 19. aprila 2014 iz Avstrije v smeri Ljubljane krenila tri vozila. Njihov cilj pa naj bi bil športni center v gozdu, ki je od Ljubljane oddaljen približno 10 kilometrov. Tega dne je, tako Die Presse, center najelo združenje salafistov, ki je po podatkih evropskih varnostnih služb na bojišča v Sirijo poslalo vsaj tri borce. Poleg ideološkega usposabljanja so po pisanju časnika slovenski skrajneži udeležence iz drugih držav usposabljali tudi v streljanju in ravnanju z orožjem.

Europol, ki analizira poročila varnostno-obveščevalnih služb z območja celotne Evrope, je namreč pred dnevi sporočilo, da se skrajneži usposabljajo v manjših taborih v EU in Bosni. Avstrijski časnik še vztraja, da so na podlagi obveščevalnih podatkov v nadaljnjem raziskovanju prišli do zaključka, da vse sledi vodijo do Ljubljane. In kar je še najbolj skrb vzbujajoče: da so njihove ugotovitve neuradno potrdile tudi oblasti. Čeprav pri tem v časniku ne navedejo, v kateri od držav naj bi dobili tovrstno neuradno potrditev.

Deli s prijatelji