PODPEŠKO JEZERO

Skoraj povsem okroglo in toplo

Objavljeno 23. junij 2014 15.23 | Posodobljeno 23. junij 2014 15.23 | Piše: P. H.

Priljubljeno poletno kopališče Ljubljančanov in okoličanov, predvsem tistih iz krajev blizu Brezovice in Iga, je Podpeško jezero.

Sv. Ana je priljubljena pohodniška točka nad vasjo Jezero in Podpeškim jezerom. Foto: Primož Hieng

Kraško jezero leži pri vasi Jezero v bližini Podpeči, po kateri ima tudi ime. Je na južnem obronku Ljubljanskega barja, vanj pa se stekajo vode površinskih kraških izvirov.

Njegova posebnost je podzemni odtok lijakaste oblike, skozi katerega vodi ozko globoko brezno, doslej raziskano do globine 51 metrov. Tako je eno najglobljih jezer v Sloveniji. Voda prek tega lijaka odteka v 300 metrov oddaljen Hruški potok, desni pritok Ljubljanice. Ravno dno z izjemo lijaka je sicer na povprečni globini 10 metrov. Jezero ima površino okrog 1,2 hektarja, njegov breg pa tvori skoraj popoln krog, širok okrog 130 metrov. Okoliški močvirnat travnik, ki mu domačini pravijo Zajezero, se brez pregiba spusti v vodo. Jezero je razglašeno za naravni spomenik Slovenije.

Podpeško jezero je majhen, a v marsičem posebni naravni biser, ki se ponaša tudi z raznovrstnostjo rib. Ribiči v njem lahko lovijo velike krape, ščuke, klene, linje, ostriže in ogromne tolstolobike. Ribolov je mogoč tudi pozimi, saj njegova površina le redko zamrzne.

Poleti je temperatura vode okrog 25 stopinj Celzija, kopališče pa je urejeno na severnem bregu, kjer je tudi gostilna s slovensko hrano. Sence ob vodi, ki je sicer poleti zelo prijetna za kopanje, pa ni veliko. 

Deli s prijatelji